Bankzaken

Regel ik mijn bankzaken lokaal op de nieuwe bestemming of kies ik voor mijn vertrouwde Belgische bankier? Het is een veelgestelde vraag van mensen met buitenlandplannen. Veel hangt uiteraard af van de reden en duurtijd van het verblijf in het buitenland én van de bestemming: in meer exotische landen pakt men bankzaken heel anders aan dan in België. Het spreekt voor zich dat er een groot verschil is tussen iemand die voor 3 of 5 jaar door zijn bedrijf wordt uitgezonden en misschien later een nieuwe expatriatie aangaat en iemand die vertrekt met de resolute gedachte elders het geluk te zoeken. De bankbehoeften zijn sowieso anders als je een sterke band met België behoudt.

Resident of non-resident

Wat een grote rol speelt is of je in het nieuwe land resident of niet-resident bent. Veel Belgen staan huiverachtig tegenover het zich uitschrijven uit België, terwijl het niet essentieel is dat expats hun domicilie in België behouden. Fiscalisten raden het zelfs af, want wie geniet van het non-resident statuut heeft fiscale voordelen. Wat de sociale zekerheid betreft, hebben de twijfelaars een punt, qua fiscaliteit en financiën zeker niet.

Het is wel aan te raden een bankrekening in België te bewaren. Voor een bankier wordt een uitgeschreven landgenoot met een rekening in België een niet-Belg, en voor zo iemand wordt België dan een soort fiscaal paradijs. Voor veel buitenlanders heeft België zowat het statuut dat Zwitserland of Luxemburg voor Belgen heeft. Als niet-resident betaal je geen roerende voorheffing en beurstaks. Die betaal je eventueel wel in het land waar je dan wél resident bent.

Tip: Als je alles in België wil afsluiten, kan je best een paar jaar wachten. Test de situatie op je nieuwe bestemming een tijdlang uit. Dat is praktischer dan alles opnieuw te moeten opbouwen.

Bankrekeningen en -kaarten

​De kans is groot dat je vaste Belgische bankier je kan helpen voor je naar het buitenland vertrekt en je ook door de lokale wereld van bankieren en financiën kan loodsen. Wat sowieso aan te raden is, is internetbankieren. Waar je ook bent, een eenvoudige internetaansluiting is voldoende.

Wie zichtrekeningen in meerdere munteenheden heeft, kan zelfs aan wereldwijde betalingen en muntwissel doen. Sommige banken bieden specifieke telefonische ondersteuning voor expats, en soms ook een lokale adviseur, wat handig is. Is er geen plaatselijke retailafdeling, dan is er soms een correspondentbank, die de lokale wetgeving perfect onder de knie heeft.

Lokale zichtrekening

​Door een zichtrekening te openen in het land waar je woont, vermijd je dure en gecompliceerde grensoverschrijdende banktransacties. Ook al word je door een Belgisch bedrijf uitgestuurd en stort deze het loon misschien op een Belgische zichtrekening, dan nog is het handig een zichtrekening te openen, zeker voor betalingen die best per domiciliëring gebeuren. 

Je kan zo’n zichtrekening in veel gevallen vanuit België openen zodat de rekening al operationeel is voor je uit België vertrekt. Je gaat op je bestemming één keer langs bij de bank om je bankkaarten op te halen en verder kan je zowat alles online doen. 

Dankzij het vrije kapitaalverkeer kan het openen van een bankrekening binnen de EU zonder veel problemen. Bij je bank in België kan je informeren of er in het betreffende land buiten de EU bepaalde restricties bestaan. Je moet je voor het openen van een bankrekening alleszins kunnen legitimeren en soms ook het woonadres kunnen bewijzen.

Spaarrekeningen

​Grensoverschrijdende verrichtingen binnen de EU maken het voorwerp uit van informatie-uitwisseling tussen de lidstaten of van een belastingheffing, de zogenaamde Europese spaarrichtlijn. De doelstelling van de richtlijn is erover te waken dat de uitbetaalde renteopbrengsten, in een EU-lidstaat aan een resident van een andere lidstaat, belast zullen worden volgens de fiscale wetgeving van het land waar de begunstigde zijn fiscale woonplaats heeft.

Belgo-méditérannés

​Een aparte groep uitwijkelingen zijn de Belgen die aan het eind van hun carrière de zon opzoeken. Ze worden wel eens de Belgo-méditérannés genoemd. Naast hun zonneplanning hebben ze ook nood aan een financiële planning. Zij verkiezen het centrum van hun socio-economische belangen in België te behouden én volledig legaal lange periodes in het buitenland door te brengen. Concreet kan men bijvoorbeeld vier maanden op de Canarische Eilanden vertoeven, drie maanden op de Griekse eilanden en de vijf meest zonnige in België. Vooral als je geen looninkomen meer geniet in België is dit zeer interessant: je behoudt je hoofdverblijfplaats in België, blijft resident, blijft je pensioen in eigen land ontvangen en geniet van de sociale zekerheid die in ons land zo hoog staat aangeschreven.

Bij het kiezen van een bank in het buitenland, moet je enkele zaken in het achterhoofd houden: