Het leven van en rondom PP Rubens heeft meer voeten in Duitse aarde, dan men zou denken

Een auteursgesprek met Rosine De Dijn

op 25 april 2018 om 19:30
in Sankt Peter,
Leonhard-Tietz-Str. 6, 50676 Köln

Rosine De Dijn, sinds 1966 in Duitsland levende journaliste van Vlaamse bodem, is schrijfster van boeken zoals „Des Kaisers Frauen. Eine Reise mit Karl V von Flandern durch Deutschland bis in die Estremadura“ ( DVA 1999 ), „ Liebe , Lust und Leisenschaft.Frauen im Leben von Rubens“ ( DVA 2002 ),“ Das Schicksalschiff. Rio de Janeiro - Lissabon - New York 1942. Die abenteuerliche Geschichte des portugiesischen Luxusdampfers Serpa Pinto“(DVA 2009), „Die Gäste des Führers.Flucht von Flämischen Kollaborateure ins Deutsche Reich“ ( Grenzecho 2015),“Albert Einstein und Elisabeth.Eine Freundschaft in bewegter Zeit“( Pustet 2016)

In het kielzog van de op hoogtoeren lopende voorbereidingen van het Barokjaar en Rubensjaar 2018 in Antwerpen, spreekt Rosine over haar jongste boek

"Flucht, Exil und die Laster der Leidenschaft“ (BOD 2018 ) 

In dit boek buigt Rosine De Dijn zich andermaal over de spannende geschiedenis, het verhaal van de vlucht van de Antwerpse jurist en schepen Jan Rubens en zijn echtgenote, Maria Pypelinckx, voor het Spaanse schrikbewind naar het katholieke Köln en beschrijft de dramatische gevolgen van een betichte liefdesaffaire tussen Anna von Sachsen, echtgenote van Willem van Oranje en, jawel, deze zelfde Jan Rubens … die uiteindelijk de reden was, waarom de beroemde Vlaamse  barokschilder en diplomaat Peter Paul Rubens ver van huis, in het kleine stadje Siegen het levenslicht zag en tot zijn  twaalfde levensjaar in de schaduw van het Sankt Peter zu Köln opgroeide.

Claudia Dichter journaliste, moderator (Scala, WDR) en kurator in Köln,  neemt Rosine De Dijn  mee in een levendige causerie.

Dominik Susteck hoogleraar aan de Hochschule für Musik und Tanz in Köln en organist aan de Kunst-Station Sankt Peter, waar hij speelde  o.a. voor de Saarländischen Rundfunk, de WDR en de Deutschlandfunk, zorgt voor de muzikale omkadering van deze bijzondere avond.

Boek en auteursgesprek in het Duits. 

We vragen een bijdrage van 8€, leden VIW en Rubensgesellschaft en studenten betalen 5€

Na de causerie is er gelegenheid tot verdere gesprekken bij een glaasje.

Indien U vooraf wil reserveren  - wat niet noodzakelijk maar voor de organisatie altijd makkelijker is -  kan dit doen per mail aan viw@waeterloos.de, met vermelding van Uw naam en het aantal personen.

Breng gerust Uw Duitse vrienden mee, het wordt een spannende avond! 

Dit auteursgesprek is een initiatief van de vertegenwoordigers van de stichting Vlamingen in de Wereld Duitsland en zal op latere datum herhaald -worden in Leipzig en München.

Wij danken van ganser harte de Generaldelegation der Regierung Flanderns in Berlin , de Stichting Vlamingen in de Wereld Brussel, de Dienst Tourismus Flandern-Brüssel in Köln evenals de Rubensgesellschaft Köln voor hun daadkrachtige ondersteuning.

Locatie 
Leonhard-Tietz-Str. 6, 50676 Köln
Event-date 
25/04/2018 - 19:30 tot 22:00
Organisator 
VIW Duitsland

Club: