Sarah, dochter van Ilse

Internationaal onderwijs

Als expat naar het buitenland, altijd spannend.
Jouw werkgever of de werkgever van je partner stuurt je op buitenlandse missie.  Meestal volgt je gezin je in dit avontuur.

Voor iedereen in het gezin een aanpassing, zeker als je naar een ander werelddeel vertrekt.  Naast een andere cultuur, andere gewoontes, ook vaak een andere taal en voor de kinderen een andere school en nieuwe vrienden.

Internationaal onderwijs is een must om in een volgend land op hetzelfde niveau te kunnen voortgaan, of anders terug in te passen in het Belgische systeem.

De twee erkende systemen zijn IB (International Baccalaureate) en IGCSE.

IB onderwijs is er in het Engels, Frans en Spaans, afhankelijk van welk werelddeel je zit. Wij wonen in India, dus is het onderwijs hier in het Engels.

Sarah, nu 11, volgde vanaf het 3e leerjaar IB onderwijs in het Engels (PYP – primary years program).  Afstuderen deed ze in het 5e leerjaar, aangezien het 6e jaar deel uitmaakt van het middelbaar (MYP program – middle years program).

Wees niet ongerust! Kinderen pikken een nieuwe taal supersnel op.  Sarah was up-to-speed in het Engels op drie maanden tijd.  Vele internationale scholen organiseren een speciale klas ‘English as second language’ voor diegenen die de taal nog niet onder de knie hebben.  Van zodra ze een goede basis hebben, kunnen ze terug inschuiven in de gewone klassen.

In de lagere school wordt er les gegeven in units.  Alle vakken (wiskunde, Engels, geschiedenis, Frans,…) worden rond dit thema gegeven.  Een voorbeeld: Een van de units was “The explorers”.  Zo ontdekten de kinderen tijdens de Engelse les gedichten over Vasco Da Gama, werd de afstand van de Silk Route berekend in wiskunde en werd de woordenschat voor Frans toegespitst op reizen en kamperen.

Vanaf het 6e leerjaar heb je dan echt een middelbaar lessenrooster.  Er wordt heel veel aandacht besteed aan eigen kennisvergaring en presentatietechnieken.  Kinderen staan zonder vrees op hun 11e een zelfgemaakte Powerpoint presentatie of video te presenteren voor een volle aula!

Ook sport en muziek krijgen in deze opleiding de nodige aandacht.  Zowel theoretische als praktische lessen muziek zijn verplicht.  Elke week heb je naast het verplichte zwemmen nog 3 uur les in je keuzesport.  Hier is een grote verscheidenheid voorhanden: tennis, voetbal, squash, badminton of paardrijden, het kan allemaal!

Internationaal onderwijs is niet goedkoop, maar normaal gezien komt de werkgever hier in tussen.  Eigen kosten zijn meestal het busvervoer, uniform en schooluitstappen.

Internationaal onderwijs en een buitenlandse ervaring in het algemeen draagt zoveel bij tot de ontwikkeling van je kind, heel mooi om zien en echt een aanrader!