Overslaan en naar de inhoud gaan
x
Magali Devrin

Sinoloog start carrière in Straatsburg.

Een job in China zou haar kunnen bekoren, maar het toeval wil dat ze in Frankrijk belandde. Sinds vorig jaar werkt Magali Devrin (27) voor de pan-Europese vereniging EuroScience, een non-profit grassrootsorganisatie – ontwikkelt politieke processen aan de basis - die meewerkt aan het wetenschappelijk beleid in de EU. Hoe ze daar terechtkwam en welke meerwaarde zij haalde uit een stage in Genève, doet Magali hier uit de doeken.

Het buitenland zit haar in het DNA, geboren en opgegroeid in Afrika had ze al voeling met andere culturen. Haar vader werd eind jaren ’80 door zijn werkgever naar het buitenland uitgezonden, haar moeder volgde en Magali zou tien jaar in Congo, Rwanda en Burundi vertoeven. “Er was een hechte expatgemeenschap. We hielden feestjes, barbecueden samen en gingen zonder speciale gelegenheid bij elkaar op bezoek voor het fijne gezelschap”, herinnert Magali zich uit haar jeugd.

Toen ze een studiekeuze moest maken, viel haar oog op de exotische opleiding Sinologie. Haar eerste jaar op eigen houtje in het buitenland beleefde ze dan ook als student in Nanjing, een stad in het oosten van China. Een unieke ervaring waarbij ze alles wat ze op de schoolbanken had geleerd in de praktijk kon omzetten. “Ik had al drie jaar het Standaardmandarijn, Putonghua, bestudeerd, ik ging er dus van uit dat ik mijn plan kon trekken in China. Met als gevolg dat ik bij aankomst in schok was, want ik verstond de plaatselijke bevolking niet. Het heeft toch een aantal weken geduurd voordat ik me een wegwijs vond in hun dialect.”

Genève

“Tijdens een bijkomende studie Europese studies vertelde een vriendin me over haar stage in Straatsburg en de ondersteuning die ze vanuit het Flanders Trainee Programme (FTP) ontving. Sindsdien volg ik de FTP-Facebookpagina, waar ik een leuke stagemogelijkheid ontdekte bij UNESCO.” Magali vertrok voor de zomer van 2013 naar Genève, waar ze ondersteuning bood bij UNESCO’s bijdrage tot de Economische en Sociale Raad van de Verenigde Naties. Haar accommodatie kon ze financieren dankzij de steun van het Vlaamse stagesubsidieprogramma. “Die stage staat nu mooi op mijn cv, ik denk dat ervaring bij de VN toch bepaalde kwaliteiten aantoont. Als ik een tip mag geven: wacht niet op de perfecte vacature. Stel je kandidaat voor verschillende stages en waag je kans. Het gaf mij het duwtje in de richting van een carrièrestart in Straatsburg.”

Als werknemer

Tijdens haar verblijf in China maakte Magali vele tochten door het land, wat haar ogen opende voor de realiteit van de Chinese cultuur. Ze kon er terugvallen op studenten in eenzelfde situatie, waar ze een hechte band mee opbouwde. Een ongelooflijke ervaring die met weinig verplichtingen gepaard ging. Wat natuurlijk wat anders is dan het buitenland ontdekken als werknemer. “Zowel als student in China, als tijdens mijn stage in Genève, bleek het makkelijker om een persoonlijk sociaal netwerk uit te bouwen en tijd vrij te maken voor leuke activiteiten. Een job brengt heel wat extra verantwoordelijkheden met zich mee, taken op tijd afronden en thuis de rekeningen betalen bijvoorbeeld. Maar zo’n buitenlandse werkervaring toont ook aan dat je flexibel bent en in een multicultureel team kan functioneren.”

Aanpassing

“Intussen vind ik mijn weg in Straatsburg, ik leg contacten tijdens lessen Spaans en ga naar de fitness. Ook InterNations helpt me integreren. Het is een website voor expats, waar je contacten in jouw buurt kan vinden.” Magali merkt dat de band met familie en vrienden op het thuisfront makkelijker te onderhouden is, nu ze niet aan de andere kant van de wereld woont. “Ik probeer hen af en toe te bezoeken en hoop binnenkort een auto te hebben. Dat zal het mogelijk maken om eens spontaan voor een weekend naar ‘huis’ te rijden.”

Magali zet momenteel haar schouders onder de tweejaarlijkse conferentie van EuroScience (ESOF) waar de nieuwste ontwikkelingen in de wetenschap aan bod komen. Zo’n vijfduizend wetenschappers, beleidsmakers, onderzoekers en studenten zullen aanwezig zijn. Dit jaar vindt het gebeuren plaats in Manchester. “We hebben een lokaal team dat instaat voor de logistiek en af en toe ga ik zelf naar Engeland. EuroScience doet haar best om ook jonge onderzoekers, die misschien niet de middelen hebben om op de conferentie aanwezig te zijn, financieel te steunen.” Als ze nog één tip mag meegeven: “grijp alle opportuniteiten, the world is your oyster.”