Verkiezingen

Belgische verkiezingen in Argentinië

De Belgische verkiezingen buiten België zijn achter de rug. Dit toch voor de mensen die persoonlijk mochten stemmen. Nu worden de kiesbrieven van Zuid-Amerika verzameld en geteld in Lima, Peru. Van daaruit zal de uitslag van Zuid-Amerika worden verstuurd naar België.

Stemmen per post in Argentinië is de mist in gegaan. De brieven zijn veel te laat toegekomen, dit door de moeilijke Argentijnse douane en de trage Argentijnse post waar in Brussel te weinig rekening mee is gehouden. Het merendeel van deze stembrieven komen nooit meer op tijd aan in Brussel. Toch werd aangeraden dat de mensen de stembrief alsnog zouden doorsturen naar Belgie om niet te verzaken aan hun kiesplicht. Kosten op het sterfhuis, zoals ze in Antwerpen zeggen. Een chaos en een dure aangelegenheid zowel voor de Belgische staat als voor de kiezers. (tot 70 euro om alles door te sturen met DHL om 'zeker' te zijn dat ze nog op tijd toekomen.)

Omdat er in Argentinië een aangeboren wantrouwen bestaat tegenover de Correo Argentina, schreven velen zich in om persoonlijk te komen stemmen in Buenos Aires. Ook al moesten ze daarvoor 500 tot 1.500 km voor afleggen. Van Rosario tot Bariloche zakten ze af naar de residentie van de Belgische ambassadeur om hun plicht te vervullen.
Het regende pijpenstelen, een speelse wind voer ijskoude lucht aan vanuit Antarctica. Het was een weer waar je nog geen hond doorstuurt, toch waren de bijna 500 ingeschreven kiezers paraat.

De ambassadeur gooide de residentie open voor deze verkiezingen. Er was voldoende plaats om de mensen binnen te laten wachten. Dit was bij de vorige verkiezingen niet het geval. Toen stonden de mensen op de straat in lange rijen aan te schuiven en dit in een snijdende winterse koude. Deze keer werden de kiezers onthaald in een ruime hall met voldoende stoelen, sofa's en zetels en een heuse koffiebar met chocolade en koffiekoeken en een sympathieke koffieboy.
Iedereen kreeg een duidelijke uitleg in drie talen over hoe men correct kan stemmen. De verkiezing verliep in een buitengewone ontspannen en aangename sfeer. Iedereen bedankte iedereen: de tafel voor de opkomst en de kiezers voor de kans om hun stem uit te brengen voor hun verre vaderland.

In de ontvangstzaal bij de koffiebar kon bijgepraat worden. Familieleden die elkaar al jaren niet gezien hadden, dronken samen een koffietje. Verre vrienden nog uit hun kindertijd in België, vonden elkaar weer. De talen sprongen van het Nederlands naar het Spaans en een bonjour aan de Franse stagiair die iedereen met raad en daad bijstond.
Kiezen in Buenos Aires was een heus event. Het warme onthaal van de Heer en Mevrouw Renault was een opsteker in de koude regenachtige herfstdagen in Argentinië. Iedereen telt af naar de volgende verkiezingen? Zeker weten!

Rein Remaut,
Vertegenwoordigster van Vlamingen in de Wereld in Argentinië

Meer info
http://vlamingeninargentina.blogspot.com.ar/