Stage bij een internationale organisatie

Stage bij een internationale organisatie

Ine De Coninck (24) volgde een opleiding Europees Ondernemingsstrafrecht in Luxemburg en belandde voor een stage bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) in Frankrijk. ‘Gewapend’ met een grote interesse in de juridische vraagstukken met betrekking tot het EVRM en met een subsidie van het Flanders Trainee Programme op zak, vertrok Ine naar Straatsburg. Een ervaring die ze zichzelf niet snel zal beklagen.

Ine ging bewust pas na haar rechtenopleiding van vijf jaar op zoek naar studie-ervaring in het buitenland. “Een uitwisselingsproject leek me een boeiende persoonlijke ervaring. Het biedt heel wat voordelen, maar een verblijf in het buitenland leek mij persoonlijk tijdens die opleiding vanuit puur juridisch oogpunt geen absolute meerwaarde. Op dat moment wilde ik de kwaliteitsvolle rechtenopleiding in België genieten en afronden. Met in het achterhoofd het plan om daarna nog zeker een jaar in het buitenland mijn vorming te vervolledigen.”

Voor haar opleiding in Luxemburg voerde ze een stage uit bij het EVRM in Straatsburg. Enkele maanden na haar stage zit Ine opnieuw in Straatsburg, niet als stagiaire dit keer, maar als lid van de agente temporaire. “Vandaag was een speciale dag”, begint Ine te vertellen, “paus Franciscus was op officieel bezoek in Straatsburg. Het was, op zijn minst gezegd, hectisch."

Flanders Trainee Programme
Wie jonger is dan 35, een diploma behaalde aan een Vlaamse onderwijsinstelling en twee tot zes maanden onbezoldigd stage wil lopen bij een internationale organisatie, komt net zoals Ine in aanmerking voor stagefinanciering via het Flanders Trainee Programme van het Departement internationaal Vlaanderen. "Het was uiteraard een mooi steuntje in de rug. Zeker omdat mijn stage onbezoldigd was, wat trouwens een voorwaarde is om in aanmerking te komen voor deze subsidie", vertelt Ine.

...

Lees meer over Ine en het Flanders Trainee Programme: registreer u en download het volledige winternummer in PDF.