Overslaan en naar de inhoud gaan
x
Wereld in je handen

Belgische jongeren meest honkvast in West-Europa

StudentJob, de internationale tak van StudentenWerk (Nederlands grootste uitzendbureau voor studenten, starters en young professionals), ondervroeg de afgelopen weken 10.651 studenten en starters in 7 verschillende West-Europese landen: Nederland, België, Duitsland, Oostenrijk, Frankrijk, Spanje en Groot-Brittannië. De belangrijkste vraag daarbij was in hoeverre deze jongeren bereid zijn om voor hun werk naar het buitenland te verhuizen. En hoewel het merendeel, maar liefst 80%, bereid is om dat te doen, blijken er toch opvallende verschillen te bestaan tussen de nationaliteiten onderling.

De Spanjaarden zoeken een uitweg voor hun carrière

Met 88,6% tonen de Spaanse jongeren zich het meest bereid om in het buitenland te gaan wonen en werken. Dat hun belangrijkste beweegreden daarbij het (verder) uitbouwen van hun carrière is, hoeft nauwelijks betoog, gezien de economische crisis in Spanje. Het groeiende banentekort drijft deze jongeren als het ware naar het buitenland.

Oostenrijkers en Duitsers kiezen voor het avontuur

In tegenstelling tot wat in de volksmond soms wordt gedacht, blijken Oostenrijkse en Duitse jongeren allesbehalve conservatief. Niet alleen prijken ze met respectievelijk 81,4% en 78% bereidwillige werkemigranten op een mooie tweede en vierde plaats in het klassement, maar ook en vooral is het de zin voor avontuur die hen naar het buitenland lokt. Niet onlogisch, trouwens, gezien de dalende jeugdwerkloosheid in die landen.

Belgen en Nederlanders zijn het meest honkvast

Met respectievelijk 73,1% en 66,5% voorstanders om voor een job naar het buitenland te verhuizen, bengelen de Nederlandse en Belgische jongeren helemaal onderaan de ladder. We doen het dus nog slechter dan onze noorderburen. Toch hoeft dat resultaat niet noodzakelijk in een negatief daglicht gesteld te worden. Immers, als het goed is in eigen land, waarom zou je dan verhuizen? En is per se een schande om de risico’s die gepaard gaan met een emigratie, wat hoger in te schatten? Of getuigt dat net van een portie gezond verstand?

Meer info

Lees het volledige verslag op de website van StudentenWerk: http://www.studentenwerk.nl/weblog/423-spaanse-jongeren-emigreren-graag-belgen-blijven-liever-thuis