Vivre en France, een praktische gids

Een praktische gids over vastgoed en wonen in Frankrijk

Als je het aan Marc Stubbe vraagt, loont een investering in Frans vastgoed nog steeds. Deze voormalige advocaat uit Brugge trok zo’n twintig jaar geleden met zijn gezin naar Frankrijk. Daar ondervond hij aan den lijve de Franse administratie en adviseert hij dagelijks Belgen bij hun aankoop van vastgoed.

In ‘Vivre en France, een praktische gids rond vastgoed in Frankrijk’ overloopt Stubbe uitvoerig het hele proces van aan- en verkoop op de Franse vastgoedmarkt. Volgens hem is met name midden-Frankrijk, waar de prijzen nu nog schappelijk zijn, een mooie toekomst voorbestemd. Maar hij waarschuwt wel, buitenlanders worden vaak gezien als interessante kopers omdat ze niet op de hoogte zijn van de lokale vastgoedprijzen. Een goede voorbereiding is dus cruciaal, daarom zet dit boek stap voor stap de nodige handelingen en te treffen maatregelen op een rij.

Marc Stubbe biedt in deze gids een overzichtelijk en duidelijk beeld van waar men zich aan kan verwachten bij een vastgoedavontuur in ons buurland. Specifieke regelgeving brengt hij in begrijpelijke taal voor zowel de migrant als voor wie een tweede huis in Frankrijk wil. Heel wat praktische aspecten komen aan bod, zoals het openen van een bankrekening, belastingaangifte en sociale zekerheid. Vele Vlamingen die naar Frankrijk willen trekken, denken aan de opstart van een Chambres d’Hotes. Volgens Stubbe, die zelf een Chambres d’Hotes runde, eerder een mooie bijverdienste dan een degelijke bron van inkomsten. Hij zet de verplichtingen en belastingen van de B&B-eigenaars zorgvuldig op een rij, zoals vastgelegd door de Franse wetgeving. Ook handige tips vinden hun plaats in het boek, zo is er de gouden tip voor wie zijn Belgisch rijbewijs wil behouden: ga ermee naar de préfecture van je Franse woonplaats en laat je rijbewijs er registreren. Zo voorkom je problemen bij verlies van je rijbewijs wanneer je niet meer in België woont.

Als afsluiter geeft Stubbe enkele nuttige websites mee en een hele waaier aan handige modelbrieven voor aankoop, verkoop en verhuur. Zo geraak je stilaan klaar om de grote stap richting zuiden te zetten.

Het boek ‘Vivre en France, een praktische gids rond vastgoed in Frankrijk’ is voor 29 euro verkrijgbaar bij Die Keure.