Emigratiebegeleiding

Een goede voorbereiding is de sleutel tot een goede emigratie, expatriatie en detachering. Daarom kan je als lid van VIW bij ons terecht met al je vragen omtrent je emigratie. Vertel ons jouw situatie en leg je vragen voor via het contactformulier.

VIW heeft ook een handige emigratiechecklist voor wie wil verhuizen naar het buitenland. Emigreren is immers een ingewikkeld en lang traject. Wie het beste uit een emigratie wil halen, kan dus best gaan voor een procesgerichte aanpak. Je kan de checklist beschouwen als een (tijd)schema voor jouw emigratieverloop. Het vermeldt alle stappen die je moet nemen om dit gecompliceerde proces snel, goedkoop en zonder stress te regelen.

Jouw bestemming

Je beslissing om naar een ander land te verhuizen staat vast? Dan sta je feitelijk in een spreidstand tussen twee werelden: jouw oude en jouw nieuwe leven. Dit zowel psychologisch als praktisch. Het ene moet je afsluiten, het andere moet je aankoppelen. De emigratiechecklist biedt een algemeen overzicht van alles wat je in orde moet brengen voor je emigratie. Om je voor te bereiden op je nieuwe land, kan je beroep doen op onze landenfiches. Daar vind je onder andere informatie over plaatselijke aanspreekpunten zoals VIW-vertegenwoordigers, Vlaamse clubs en Belgische ambassades.

Persoonlijke dienstverlening

Het is een waarheid als een koe, tot in de kleinste hoekjes van de wereld loop je Vlamingen tegen het lijf. Het uitbouwen van een relatie met een publiek, begint met het beschikken over de juiste gegevens. Uitgeweken Vlamingen stellen zich vaak op als een kameleon en passen zich maximaal aan aan de kleur van de omgeving. Niettemin hebben ze soms nood aan een gps die hen de weg wijst. VIW zorgt voor de Vlaming met buitenlandse plannen, biedt informatie en stimuleert de onderlinge contacten. Het doet dit met diverse initiatieven die het leven van migrerende Vlamingen vereenvoudigen en rijker maken, zoals hulp en advies rond de administratieve rompslomp bij verhuizing, devlotte afhandeling van dossiers rond pensioen of sociale zekerheid, fiscaliteit, onderwijs,… VIW adviseert, geeft kleine tips en belangrijke informatie.

Zoek je nog een job of studie in het buitenland? Neem dan een kijkje op onze vacature- of onderwijspagina .

Onze praktische gids biedt je misschien wel de antwoorden die je zocht.

VIW-leden kunnen rekenen op een persoonlijke dienstverlening via het contactformulier.