Overslaan en naar de inhoud gaan
x
Taalvakantie

Expatkinderen beleven een topweek in België met de taalvakantie

De meeste ouders van de kinderen werken of wonen in het buitenland omwille van het werk, maar vinden het belangrijk dat de kinderen voeling houden met hun roots omwille van: contact behouden met de moedertaal, familie, integratie in het onderwijs, instromen in een Vlaamse universiteit of hogeschool. De meeste van deze kinderen volgen online Nederlands/moedertaal via D-Teach in de virtuele klas, maar tijdens de taalvakantie ontmoeten ze elkaar in real life en worden mooie vriendschappen gesloten. Klemtoon ligt op een Nederlands taalbad en Vlaams/Belgische cultuur.

We zijn met ongeveer 40 in totaal: kinderen en moni's. De kinderen komen uit meer dan 10 verschillende landen.

  • China (8)
  • België (6)
  • USA (5)
  • Colombia (4)
  • Zwitserland (3)
  • UAE (2)
  • Turkije (2)
  • Ierland (1)
  • Zuid-Afrika (1)
  • UK (1)

Partners zijn ViW (Vlamingen in de Wereld), Toerisme Vlaanderen, Visit Brussels, Europa infopunt, Vayamundo, Toerisme Oostende. 

Er stonden leuke culturele en sportieve activiteiten op het programma.

- Maandag: Kennismaken met de ouders en workshops over Europa + bezoek van Radio 2: Reportage te beluisteren te beluisteren vanaf 00:13:50 via deze link https://radioplus.be/#/radio2-antwerpen/herbeluister/6c34a423-bb7e-11e4-abf8-00163edf843f/

- Dinsdag: Bezoek aan Raversyde Atlantikwall en namiddag fortenbouw en watersportactiviteiten - 's avonds supporteren voor de Rode Duivels

- Woensdag: Bezoek aan Brussel: Bezoek Atomium en mini-Europa, bezoek aan het koninklijk paleis - uitnodiging door Koningin Mathilde, wandeling door Brussel en bezoek aan het museum voor Natuurwetenschappen

- Donderdag: MuZEE- voorstelling over Ensor (dromen van parelmoer) en kunst-workshop over hem: animatiefilmpjes en verven op doek. 's Middags bezoeken we de Mercator, de vismijn, proeven garnaaltjes (sommige kinderen hebben dit nog nooit gezien), krabbenvangen, en het zandsculpturenfestival/zandkastelen. 

- Vrijdag: De wereld verkennen met wereldavonturier Jelle die de wereld rondreis op ecologische manier en zo de 7 grootste bergtoppen van de wereld wil bereiken.

Ga zeker een kijkje nemen op de facebookpagina van D-teach, daar kan je een volledig verslag vinden per dag met een fotoreportage.

Uniek voor ons was dat we uitgenodigd werden door Hare Majesteit de Koningin. Koningin Mathilde nam uitgebreid de tijd om onze jongeren te spreken.

Het was een bijzondere ervaring voor onze kinderen en een moment om voor altijd te koesteren.