Overslaan en naar de inhoud gaan
x
Hilse De Groote

Hilse De Groote in Noorwegen

Waarom Noorwegen?

Ik kreeg een contract aangeboden op een cruiseschip. Eerst was ik teleurgesteld, het schip ging namelijk naar het noorden en niet naar het zonnige zuiden. Het was pas toen we doorheen de Noorse fjorden voeren dat ik besefte wat voor een geluk ik had! Een magisch en prachtig land onder de middernachtzon. Het was een vreemd gevoel om ’s avonds buiten te wandelen terwijl de zon nog scheen. Ik merkte in het noorden enkele sneeuwscooters op, ook husky’s en sledes. Het maakte me nieuwsgierig naar de winter in Noorwegen.

Wat doe je er nu?

Ik werk als vrijwilliger op een husky-kennel. Noorwegen is vrij duur en als vrijwilliger krijg ik kost en inwoon. Ik werk geen volle dagen, waardoor er tijd over is om de buurt te verkennen. Natuurlijk komt er veel werk bij kijken. Het is mijn taak om alle 45 husky’s ‘s morgen en ’s avonds te voeden en help ik met de husky-tours. Daarnaast maak ik een documentaire over Noorwegen en het leven hier tussen de husky’s. 

Op de slede door Noorwegen, hoe voelt dat?

Het is heel intensief, je moet vaak remmen, jezelf in balans houden en de slede de berg op helpen. Wanneer we even stoppen, moeten we zien dat de honden niet in de knoop geraken. Bij mijn allereerste tocht lag het traject er niet goed bij: er was veel ijs of net helemaal niets. Na mijn eerste rit dacht ik, voor heel even, is dit wel iets voor mij? Toen kwam de tweede rit: er was verse sneeuw, de zon scheen en we vertrokken met de sledes de bossen in. Het was magisch.

Verplaats je je steeds met de slede?

Het is te gevaarlijk om met husky’s de weg op te gaan. Maar de wagens hier zijn goed uitgerust en rijden verbazingwekkend snel over de besneeuwde wegen. In Noorwegen zijn de meeste steden en dorpen heel afgelegen, perfect voor een wandeling in de natuur.  Wanneer ik toch graag een stad bezoek, wandel ik 3 km naar het station en neem ik de trein van Koppera naar Trondheim. Zeker goed opletten dat ik de trein niet mis, er zijn er maar twee per dag!

Welke plaatsen kan je er aanraden?

Er zijn veel mooie plaatsen in Noorwegen, voor ieders interesse wat. Afhankelijk van het licht ziet het er ook telkens anders uit. Ik hou enorm van de Noorse architectuur die terug te vinden is in Bergen, in Stavanger, en ook het kleine Kristiansand heeft zijn charme. Onlangs bezocht ik Trondheim, met zijn prachtige kathedraal. Wat vooral heel typerend is in Noorwegen, zijn de vele fjorden. In de buurt van Tromso en Geiranger zijn er bijvoorbeeld heel mooie fjorden te vinden. De kers op de taart is Honningsvag met de Nordkapp, het zogenaamde ‘noordelijkste punt van Europa’.