Overslaan en naar de inhoud gaan
x
kind op school

Internationale scholen

“Mijn kinderen gaan naar een internationale school”, hoor je expats vaak zeggen. Maar wat is nu precies een internationale school?

Een internationale school is meestal een particuliere school waarbij wordt lesgegeven in een buitenlandse taal, in de praktijk vaak in het Engels. Deze scholen worden voornamelijk bezocht door kinderen van expats. Internationale scholen vallen meestal niet onder het toezicht van de plaatselijke overheid. Om toch kwaliteit te kunnen garanderen onderwerpen onafhankelijke scholen zich vrijwillig aan toezicht van internationale accreditatie-instellingen, zoals International Baccalaureate. Het voordeel van een internationale school is dat kinderen in veel verschillende landen toch hetzelfde curriculum kunnen volgen. Hierdoor kunnen kinderen die regelmatig tussen verschillende landen migreren overal ter wereld hun schoolloopbaan voortzetten.

Het meeste bekende internationale curriculum is het International Baccalaureate. Dit programma wordt door meer dan 900.000 leerlingen in 140 landen gevolgd. Het IB biedt drie programma’s aan; het Primary Years Programme (PYP) voor kinderen van 3 tot 12 jaar, het Middle Years Programme (MYP) voor leerlingen van 12 tot 16 jaar en het tweejarige Diploma Programme (DP) voor leerlingen van 16 tot 18 jaar. Afronding van het volledige programma verleent toegang tot universiteiten over de hele wereld. In België is het qua niveau vergelijkbaar met het a.s.o.

Daarnaast zijn er ook internationale scholen die gebaseerd zijn op het Britse onderwijs. Deze scholen kennen ook een Primary Years Programme (PYP) voor kinderen van 3 tot 12 jaar. Daarna volgt het IGSCSE voor 12-16 jarigen. Het IGCSE is de internationale variant van het Britse voortgezet onderwijs, het GSCE (General Certificate of Secondary Education). Het IGCSE wordt afgesloten met een diploma. In het internationaal onderwijs kan men op basis van het IGCSE doorstromen naar het IB Diploma Programme (DP) of het AICE (Advanced International Certificate of Education). Het AICE wordt net als het IBDP in België gewaardeerd als a.s.o..

Hoewel de kwaliteit van –geaccrediteerde- internationale scholen over het algemeen goed zijn, is een internationale school niet per definitie altijd de beste keuze bij een vertrek naar het buitenland. Internationale scholen zijn vaak erg onrustig, omdat de leerlingpopulatie vaak wisselt. Daarnaast zijn de scholen vaak erg duur en is er niet altijd een internationale school in de buurt. Het is daarom goed om de alternatieven naast elkaar te zetten. Soms zijn er lokaal ook hele goede scholen beschikbaar. Wat de beste keus is hangt dus heel erg af van de mogelijkheden ter plaatse, uw plannen en de achtergrond van uw kinderen.