edufax

Kan ik Nederlands ook opnemen in mijn IB- examenprogramma?

Die vraag krijgen we geregeld van onze leerlingen. Natuurlijk kan dat! Met NTC-online van Edufax kunnen IB-leerlingen het vak Dutch A: Literature SL aan hun vakkenpakket toevoegen. Robin slaagde afgelopen schooljaar voor het vak met hulp van juf Marthe: “Ik ben echt superblij met mijn resultaat voor Nederlands!”

Robin vertelt hoe dit in zijn werk ging: “Ik ben stap voor stap door juf Marthe voorbereid op de vijf deelexamens van het vak. Aan het begin van het schooljaar heeft juf Marthe een planning voor me gemaakt, zodat ik altijd wist wat ik moest doen. Iedere week kreeg ik een taak die te maken had met een van de examens. Juf Marthe heeft dit ook afgestemd met de IB-coördinator op mijn dagschool. Verder moest ik iedere week spelling oefenen.”

Bij Edufax verzorgt de docent namelijk de inhoudelijke begeleiding van het vak, maar houden we de dagschool ook op de hoogte. Deze intensieve begeleiding via het programma, e-mail en Skype werpt haar vruchten af: vorig schooljaar zijn alle IB-leerlingen van Edufax met vlag en wimpel geslaagd!

Online theorieboek en minicolleges

De theorie kunnen de leerlingen terugvinden in het online theorieboek. “Handig, zeker als ik niet meer precies wist hoe het zat. De theorie over het poëziegedeelte kreeg ik zelfs uitgelegd met een minicollege op YouTube. Kei tof!”, vertelt Robin. In de digitale leeromgeving van NTC-online kunnen de leerlingen deze theorie, de eerder ingeleverde taken en de feedback daarop terugvinden. Ook de achtergrondinformatie bij literaire werken die ze moeten lezen, staat in NTC-online.

De feedback die ze kreeg, vond Robin fijn: “De feedback is persoonlijk en erg leerzaam, en dat maakt het leuk om te lezen! Ze noemt ook vaak mijn naam, waardoor het net op een echt gesprek lijkt. Zo voelt het minder dat ik van een juf leskrijg die heel ver weg zit.”

Regelmatig oefenen de leerlingen ook met proefexamens. “De mondelinge examens heb ik zelfs via Skype met juf Marthe geoefend”, geeft Robin aan. “Zo was ik minder gespannen voor mijn echte mondelinge examen.”

Pre-IB

Voorgaand aan de twee IB-jaren heeft Robin pre-IB gevolgd bij Edufax. “Ik was op zoek naar wat meer uitdaging in mijn Nederlandse les en wilde eens kijken of het IB-programma iets voor me was”, legt ze uit. In het tweejarige pre-IB programma oefenen leerlingen de basisvaardigheden, zoals spelling en schrijven, en besteden ze extra aandacht aan literatuur. Hierdoor bouwen leerlingen al een voorsprong op voor de examenjaren. 

“Nu heb ik een bilingual IB Diploma”, vertelt Robin, “terwijl ik al vijf jaar niet meer in België gewoond heb. Ik ben er zo blij mee!”

Meer weten over de pre-IB en IB-programma’s of NTC-online? Kijk dan op www.edufax.nl of contacteer Edufax via frontoffice@edufax.nl