Kindergeld – werkstudenten

In regel moeten kinderen in België opgevoed worden om kindergeld te ontvangen. Is dat niet zo dan verlies je de kinderbijslag, met uitzondering van gedetacheerden.

Gaan je kinderen studeren in het buitenland, dan kan het behoud van kinderbijslag verzekerd worden mits een goedgekeurde afwijkingsaanvraag. Die is vrij makkelijk te verkrijgen.

Het ligt anders met een werkvakantie in bijvoorbeeld Australië. Het kind gaat er geld verdienen, dus is de kans heel klein dat de afwijking in een dergelijk geval wordt goedgekeurd. Wie terugkomt en opnieuw gaat studeren, kan wel onmiddellijk weer instappen. Ook de sociale zekerheid valt weg tenzij je nog een gezinslid bent, want in dat geval blijf je nog ten laste van je ouders.

Met Australië is een verdrag opgemaakt, puur toegespitst op gezondheidszorgen. Het is een uitzonderlijk verdrag dat stelt dat een Belg daar volledige medische zorgen ontvangt ten laste van Australië, net zoals de Australiërs. Het verdrag komt er op vraag van Australië, dat jaarlijks zo’n 10.000 Belgische toeristen verwelkomt. Belgen toeren er met een mobilhome of jeep en helaas gebeurt daar af en toe ook een ongeluk. Anderzijds kunnen ook Australiërs op doorreis door Europa in België indien nodig kosteloos opgenomen worden in het ziekenhuis.

Toch blijft het enigszins interessant om een privéverzekering af te sluiten want onder meer een noodzakelijke behandeling door The Flying Doctors behoort niet tot het verdrag.