Overslaan en naar de inhoud gaan
x
Edufax

Mama, hoe moet ik nu zeggen dat ik naar het toilet moet?

“Mama, hoe moet ik nu zeggen tegen de juf dat ik naar het toilet moet?” Dat was een van de vragen van de zevenjarige Keano toen hij hoorde dat ze gingen verhuizen. 

Keano verhuisde een paar maanden geleden met zijn ouders naar Berlijn voor zijn vaders werk. Daar gaat hij naar een Duitse basisschool, waar hij Duits moet praten. Keano was voor vertrek heel nieuwsgierig naar zijn nieuwe juf en klasgenoten. “De school had ik al eens gezien”, vertelt Keano, “toen we daar waren om naar huizen te kijken”.

De ouders van Keano wilden hem natuurlijk goed voorbereiden op de verhuizing naar Duitsland. “Op aanraden van Edufax, die ons hielpen met persoonlijk onderwijsadvies, kozen we daarom voor een taalcursus Duits”, vertelt Keano’s moeder. Vlak voor hun vertrek, kreeg Keano tien weken lang drie keer per week een uur Duitse les van een Duitse juf op zijn basisschool. Met cd’s, tijdschriften en lesboeken maakte hij kennis met de nieuwe taal. Zo leerde hij hoe zichzelf voor kon stellen aan de klas, en hoe hij moest zeggen dat hij naar het toilet moet.

Ook voor oudere kinderen kan een taalcursus handig zijn voor ze naar het buitenland vertrekken. De lessen hoeven zich dan niet meer te focussen zich dan niet meer op de eerste kennismaking met de taal, omdat kinderen de taal vaak al kennen. In plaats daarvan kunnen de lessen gaan over de schoolbegrippen en -vaardigheden. Je kind leert dan bijvoorbeeld wiskundige termen in de nieuwe schooltaal en hoe je een essay moet schrijven.

“De taallessen gaven Keano een stuk meer zelfvertrouwen”, geeft Keano’s vader aan. “Van tevoren was hij wel een beetje angstig dat zijn klasgenoten hem zouden uitlachen om zijn Duits, maar na de lessen had hij hier een stuk minder last van. Het advies van Edufax was dus heel nuttig.” Dan komt Keano ertussen: “Kann ich mal die Toilette benutzen?”, vraagt hij in onvervalst Duits aan zijn vader.

Meer weten over onderwijsadvies of advies over taalcursussen? Kijk dan op www.edufax.nl of contacteer Edufax via frontoffice@edufax.nl