Overslaan en naar de inhoud gaan
x
reconfirm

Met een diploma op zak de wijde wereld in

Pas afgestudeerd en nog groen achter de oren op zoek gaan naar een job. Er waren economisch betere tijden waarin dat ongetwijfeld makkelijker ging. Maar wie met zijn cv dat beetje extra ervaring, lef en avontuurlijkheid kan aantonen, heeft bij een sollicitatie vaak een streepje voor. Daarom heeft VIW een tip: surf eens naar reconfirm.eu.

Een stage is sowieso al een verrijkende ervaring en de ideale verbinding tussen een studie en een vaste job. Een internationale stage geeft een cv een nog grotere boost. Het verhoogt je waarde op de arbeidsmarkt in binnen- en buitenland. Het toont dat je van aanpakken weet, en daar letten heel wat hr-managers op. Mocht dat nog niet genoeg zijn, blijkt uit getuigenissen dat elke buitenlandse ervaring een bijzonder proces van persoonlijke groei in gang zet. Maar hoe pak je dat nu praktisch aan? Want, laat ons eerlijk zijn, een stageplaats in eigen streek vinden kost al enige inspanning. De zoektocht naar het buitenland richten, is voor velen toch echt een brug te ver. Tenzij er wat hulp bij te pas komt.

Stageplaats gezocht

Het stageplatform www.reconfirm.eu is een initiatief binnen het Europees project ‘Reconfirm’. Maar liefst zeventien Vlaamse universiteiten en hogescholen werken eraan mee, met als doel bedrijven en toekomstige stagiairs makkelijker bij elkaar te brengen. De website bundelt nuttige informatie voor studenten die op het punt staan af te studeren en nog een internationale uitdaging in de vorm van een stage willen aangaan. Bedrijven plaatsen hun stageaanbod op de website; aangemelde studenten hebben toegang tot de databank en kunnen zich kandidaat stellen voor de functie die hen ligt.

Zo trok Tom naar Zweden na zijn journalistieke opleiding voor een stage bij een Zweeds productiehuis. “Het is een mooie kans om zowel de werkvloer als het leven van mensen in een ander land te leren kennen. Natuurlijk staat die ervaring erg mooi op je cv, het is een uniek gespreksonderwerp bij een sollicitatie.” Voor het bedrijf dat de stage aanbiedt, is de stagiair een extra kracht, bijvoorbeeld voor een project waarvoor men handen tekort komt. Maar ook voor het verkennen van nieuwe markten kan een buitenlandse stagiair als ‘native speaker’ het verschil maken.

Europese beurzen

Reconfirm is in de eerste plaats een ontmoetingsplatform voor bedrijven en toekomstige stagiairs. Maar het platform heeft ook oog voor het financiële luik en de praktische rompslomp. Het bundelt tips omtrent Europese beurzen en voorbereidende stappen voor de stage, alsook ervaringsverhalen. Mathew getuigt er over zijn ervaring in Milaan: “Het was een gelegenheid die ik niet kon laten liggen; om werkervaring, de Italiaanse taal, nieuwe invloeden en vrijheid te bundelen in één groot avontuur.”

Een buitenlandse stage is geen manier om een centje bij te verdienen, maar telt wel als een bijzonder mooie werk- en levenservaring. Dat komt deels omdat de stageplanning nooit op alle vlakken even vlot verloopt. Zo blijkt dat stagiairs vooral moeilijkheden hebben met het vinden van geschikte huisvesting voor de korte periode in het buitenland. De ene lost het op door een kamer te huren iets verder van het centrum, de andere betaalt meer dan de lokale bevolking zou doen. Maar Mathew besluit graag met een wijze tip: “Als je twijfels hebt: gewoon stoppen met nadenken en doen. Het is één groot en verrijkend avontuur. Een ervaring die je voor de rest van je leven zal meedragen en je wereldbeeld verandert.”

Info: De Reconfirm-ondersteuning is gratis voor bedrijven en stagiairs. Lees er meer over op: www.reconfirm.eu

Tekst: Jessica Jacobs