Overslaan en naar de inhoud gaan
x
Chiara

Op zoek naar uitdaging in Lissabon

“Als Chiara 18 jaar is, woont ze alleen” is iets wat mijn ouders al sinds mijn jonge jaren hadden voorspeld. En gelijk hebben ze, want ik besloot op mijn 18de om naar Lissabon te gaan voor een jaar. Puur uit vrije wil, weg van mijn familie en vrienden, gewoon omdat ik er een jaartje tussenuit wilde.  

Over de rode draad in mijn leven

​Ik ben in mijn jeugd vaak van school veranderd, niet omdat ik het niet fijn vond of omdat ik geen vriendjes had, maar gewoon omdat ik nood had aan verandering. Zo belandde ik in het derde middelbaar in de Steinerschool van Leuven. Een type onderwijs waar nog steeds veel vooroordelen over bestaan, maar waar ik de ruimte kreeg om mezelf te ontwikkelen, in een veilige omgeving en op mijn eigen ritme. Deze nood aan verandering trok ik door in alles wat ik deed. Zo heb ik als tiener bijna alle sporten beoefend en bespeel ik meerdere instrumenten. Ik wou alles kunnen en werd op mijn 8 jaar op school dan ook vergeleken met een mier: “klein, hardwerkend en leergierig.”
 
Als je mij zou vragen wat de rode draad door mijn leven is, zou mijn antwoord “verandering” zijn. Deze rode draad ligt momenteel in Lissabon, waar ik jullie graag meer over vertel.

Waarom Lissabon?

Het antwoord op deze vraag is simpel. In mijn laatste jaar van het middelbaar zaten er 3 Portugees sprekende meisjes in mijn klas. Wanneer ze hun Portugees bovenhaalden en met elkaar spraken, kon ik blijven luisteren. Wat is dat voor een taal? Sinds wanneer klinkt Portugees als een mix van Spaans en Russisch? De taal intrigeerde mij enorm en dat was dan ook dé reden waarom ik begin september naar Lissabon vertrok! Geïnspireerd door één van deze Portugese meisjes in mijn klas, die ook naar Lissabon zou gaan om haar Portugees te perfectioneren.

Ik stapte met weinig voorbereiding en met nog minder verwachtingen op het vliegtuig. Mezelf uitdagen en beter leren kennen, dat was mijn doel!

Herfst en winter

De eerste maanden waren spannend en nieuw. Ik ging elke dag naar de Portugese les en ontmoette daar mensen van verschillende culturen. Interessant, zo ontdekte ik dat het in China echt niet normaal is om een banaan uit de hand te eten, maar dat deze te allen tijden gepeld en vervolgens in stukjes moet gesneden worden. Wanneer ik zag hoe ongemakkelijk mijn Chinese klasgenoten werden van mijn eetgewoonte, heb ik die in hun bijzijn dan ook snel aangepast. Verschillende culturen ontdekken en stereotypes zien veranderen is een van de mooiste dingen die ik heb mogen ervaren, tijdens mijn jaar in Lissabon.
 
De eerste maanden genoot ik enorm van mijn vrijheid en onwetendheid. Een plastic zakje vragen in de supermarkt, hoe moet dat juist? Zelfs mijn maandelijks GSM abonnement betalen werd een hele opgave in het Portugees! Gelukkig liep dit na enkele maanden los.

Lente en zomer

​Begin januari besloot ik om een job te zoeken, ik wou niet te afhankelijk zijn van mijn ouders en vond dat het tijd was voor… iets nieuws! Ik zocht naar groepen op Facebook voor buitenlandse jobs in Lissabon, en belandde in een groep genaamd “Lisbon start-up jobs”. De eerste advertentie was meteen de juiste, TopCompare.be zocht een Nederlands sprekende persoon met een vlotte pen gevestigd in Lissabon. Zonder al te veel na te denken heb ik contact opgenomen, en een maand later mocht ik starten als content marketer. Zo gezegd zo gedaan, kwam ik een maand later terecht in een kantoor en werd er van mij verwacht om een hele dag voor mijn laptop te zitten. Ik werd helemaal uit mijn comfortzone gerukt, want ik heb altijd gezegd dat kantoorjobs niet aan mij besteed waren. Wonder boven wonder beviel het mij veel beter dan verwacht. Er werd veel van mij verwacht, maar ik voelde mij al snel op mijn plaats. Dit marketing avontuur heeft zelfs mijn studiekeuze beïnvloed, zo zie je maar hoe belangrijk het is om af en toe uit je comfortzone te stappen. Er zijn zo veel kanten van jezelf die je nog moet ontdekken! 

Heb ik een jaar verspild?

Wanneer mensen horen dat ik na het middelbaar niet meteen ben gaan studeren, maar dat ik ervoor gekozen heb om een jaartje ertussenuit te gaan, wordt er heel divers gereageerd. “Vind je het dan niet erg dat je achter zit op je leeftijdsgenoten?”, “Waarom ga je niet gewoon studeren?” en “Je verspilt je jaar” zijn hier enkele voorbeelden van.
 
Dit jaar was één avontuur voor mij, nieuwe mensen ontmoeten, een nieuwe taal leren, een marketingfunctie uitoefenen en ja hoor, gekrompen kleren uit de wasmachine halen hoorde er ook bij. Ik ben enorm gegroeid als persoon en wil daarom eindigen met een tip voor jou, lezer. Kijk eens verder dan je neus lang is, want het echte leven begint pas buiten je comfortzone. 

Geschreven door Chiara Verschueren van TopCompare.be in samenwerking met VIW.