Overslaan en naar de inhoud gaan
x
Astrid Maagdenberg

Semigreren: wonen in twee landen

Of het nu uit pure noodzaak is, of een vrijwillige keuze, heel wat landgenoten spenderen een deel van hun tijd in het buitenland. Voor de job bijvoorbeeld, enkel tijdens de werkdagen zoals Hans in Parijs of net als Astrid in Griekenland enkele maanden per jaar.

Het is geen kwestie van niet kunnen kiezen, of van twee walletjes eten. Het gaat om opportuniteiten grijpen en de nadelen erbij nemen. Het waren Astrid Van den Maagdenberg (44) haar grootouders die haar de voorliefde voor Griekenland met de paplepel meegaven. Met haar eerste loon trok ze op een langverwachte vakantie naar Kreta en de realiteit bleek even aantrekkelijk als de vele verhalen die ze aanhoorde. 

Door een reorganisatie op haar werk kreeg Astrid ontslag en een wereld van mogelijkheden werd zichtbaar. Die zomer startte ze met opdienen in een taverne in Kos, haar eerste Griekse werkervaring. Intussen werkt ze iedere zomer in Griekenland. 

“Ik kan het goede weer niet meer missen”, biecht Astrid op “en geniet ervan dat ik als excursieleidster buiten werk. In de winter verdien ik in België bij als interim-medewerker. Voor lange tijd op eenzelfde plaats blijven, dat kan ik me niet meer voorstellen.”

Flexibiliteit
Het is indrukwekkend hoe flexibel Astrid is. Haar zomers in Griekenland zijn intussen min of meer routine geworden, maar elke winter is het weer afwachten welke jobopportuniteiten haar pad kruisen. “Mensen denken dat ze niet kunnen leven met zulke onzekerheid. Maar ik weet dat je nooit zekerheid hebt. Alles kan snel veranderen, zelfs als je een vaste job hebt. Daarom doe ik gewoon wat ik graag doe.”

Ook Hans Steyaert stelt zich buitengewoon flexibel op voor zijn job in het bankwezen. Na vele jaren enkele dagen per week op hotel overnachten, huurt hij nu een studio in Parijs om zijn werk daar uit te oefenen. “Door deeltijds in Parijs te zijn, kan ik een heel interessante job uitoefenen. Voor mijn partner is het wellicht moeilijker. Ik heb naast de nadelen ook het voordeel dat ik hier een boeiende job kan uitoefenen, voor hem bestaat het nadeel vooral uit vele avonden alleen thuiszitten.”

Deeltijds emigreren
Voor vele ‘semigranten’, die zeg maar met één voet in Vlaanderen blijven, is hun situatie eerder een praktische overweging. Mocht de gelegenheid zich voordoen, zou Astrid zonder verpinken de volledige overstap naar Griekenland maken. “In mijn hart is dit mijn thuis, een fantastisch land met een mooie natuur. Ik hou van mijn job en de nabijheid van het water.”

Ook voor Hans groeide Parijs stilaan tot een soort vaste standplaats, maar  voor hem is het nooit de bedoeling geweest zich er definitief te vestigen. Al een tiental jaar werkt hij deels in Brussel, gecombineerd met enkele werkdagen in steden als Londen, Parijs en Amsterdam. De laatste jaren lag de focus steeds meer op Frankrijk. 

“Het is nooit een bewuste keuze geweest”, constateert Hans. “In de banksector hebben we heel wat verandering en internationalisatie meegemaakt. Een aaneenschakeling van projecten zorgde ervoor dat ik veel tijd in het buitenland doorbracht.”

Tweede thuis
De tijd die Hans in Parijs spendeert, dient vooral om te werken. “Mijn sociaal leven daar beperkt zich tot collega's uit België ontmoeten die soms voor een paar dagen in Parijs verblijven. Lid worden van een sportclub of dergelijke is niet evident, omdat mijn agenda te onregelmatig is.” 

Nu Hans een appartement huurt, drukt hij zijn hotelkosten én kan hij voor zichzelf koken en wat persoonlijke spullen ter plaatse laten liggen. Ook Astrid laat heel wat bezittingen in Griekenland achter tijdens haar overwinteringsperiode. “Meestal zit ik zeven maanden op Kos, dat is iets langer dan de meeste huurders op dit eiland. Daarom kan ik steeds mijn spullen voor de overige maanden achterlaten, men krijgt de ruimte toch niet verhuurd.”

Voor Astrid is het duidelijk, vanaf dat het financieel haalbaar is, verhuist ze definitief naar Griekenland. Hans zijn keuze voor Parijs was eerder pragmatisch. Of hij een semigratie aan anderen zou aanraden? “Zo’n keuze is voor iedereen anders. Als ik hetzelfde werk zou kunnen doen zonder zo vaak weg van huis te moeten zijn, dan zou ik dat zeker verkiezen.”

Auteur:
Jessica Jacobs