Overslaan en naar de inhoud gaan
x
kind lezen

Spelen met een nieuwe taal!

Wanneer u met uw gezin wordt uitgezonden naar het buitenland dan zullen uw kinderen waarschijnlijk een nieuwe taal moeten leren.

Jonge kinderen hebben vaak een aangeboren taalgevoel en zullen ter plaatse de nieuwe taal snel oppikken.

Om dit proces te versnellen kunt u thuis al wat doen aan voorbereiding.

Bij deze 10 tips:

1) Maak van het aanleren van de nieuwe taal een gezamenlijk familie-project. Laat iedereen elke dag een paar woordjes leren die ze tijdens het avond-eten aan de andere familieleden leren. Oefen ook de woordjes van de vorige dag.

2) Begin niet te moeilijk bijvoorbeeld met vormen, kleuren, cijfers en begroetingen. Pas het niveau aan op de leeftijd van de kinderen.

3) Laat de kinderen een tekening maken bij de nieuwe woordjes en hang deze op in huis.

4) Oefen op gezette tijden een aantal nieuwe zinnetjes met elkaar.

5) Plan een repetitie aan het einde van de week. Wie kent de meeste nieuwe woordjes?

6) Plak op verschillende voorwerpen in het huis post-its met de vertaling. Gebruik elke keer wanneer je verwijst naar dit voorwerp het “nieuwe” woord.

7) Verzin spelletjes met de nieuwe taal. Laat de kinderen bijvoorbeeld de voorwerpen van “Ik zie, ik zie wat jij niet ziet” raden in een andere taal.

8) Probeer samen een liedje te maken van de nieuwe woorden of leer een liedje in de nieuwe taal en zing deze samen.

9) Kijk samen een film of tv-programma in de nieuwe taal. Begin je net met leren? Neem dan een film die jullie al kennen.

10) Luister regelmatig naar muziek in de nieuwe taal om te wennen aan de klanken.

Bovenstaande tips zijn vooral bedoeld als speelse voorbereiding. Stromen uw kinderen in de bovenbouw van een (internationale) school of neemt de school een toelatingsexamens af? Dan is een intensievere voorbereiding met een docent aanbevolen. Vraag bij de Wereldschool om meer informatie.

Tip! Hou in het buitenland ook de Nederlandse taal bij via een lesprogramma om taalachterstanden bij eventuele terugkeer te voorkomen!