Studeren of op stage in het buitenland, wat met verzekeringen?

Studenten die in het buitenland willen studeren of op stage gaan, worden meteen met de neus op de papieren feiten gedrukt. Zoveel administratie hadden de meesten niet verwacht. Dat je meer dan een keer van het kastje naar de muur kunt gestuurd worden ook niet.

Maar er zijn lichtpunten. Sinds academiejaar 2014-2015 worden de Erasmus-, Comenius-, Grundtvig-, Leonardo- en Jean Monnet-programma’s samengevoegd in Erasmus+. Niet alleen universiteiten en hogescholen, maar ook bedrijven worden nu als strategische partners aangetrokken. Buitenlandse werkervaring opdoen wordt daardoor iets gemakkelijker.

Verder is er de laatste jaren niet zoveel veranderd. We hoopten nochtans op een meer gelijkvormige aanpak in Europa. België, Duitsland, Italië en Oostenrijk sluiten collectieve polissen af voor hun studenten. Maar niet iedereen opteert voor zoveel begeleiding. Onze burgers moeten zelfredzaam zijn, onze studenten dus ook, zo redeneren ze in Nederland. De studenten moeten dus zelf uitzoeken waar ze een polis kunnen vinden. De Franse studenten zijn (bij wet) verplicht om zich te laten verzekeren bij ‘La mutuelle des étudiants', die valt onder de Franse Sociale Zekerheid. We vertellen er meteen bij dat sommige universiteiten zich niet aan die verplichting houden.

Spanje is niet tevreden met een Engelstalig verzekeringscertificaat. Dat certificaat moet vertaald worden naar het Spaans, anders wordt er geen visum uitgereikt. Tsjechië aanvaardt alleen polissen van maatschappijen die in Tsjechië erkend zijn.

 

EUROPA VERSUS AUSTRALIË

De internationale studentenverzekering Global Student Insurance (GSI)
werd bedacht voor:

  •  Europese studenten wereldwijd
  •  Internationale studenten (wereldwijd) die in Europa komen studeren
  •  Studenten, professoren, stagiairs en au-pairs

GSI voldoet aan de Europese minimumvereisten (EACEA).
Het pakket bestaat uit vijf modules:

  •   Medische zorgen (integraal of aanvullend op Europese sociale zekerheden)
  •   Bijstand in het buitenland (wereldwijd)
  •   Kapitaal bij ongeval
  •   Bagage en inboedel, inclusief laptops, camera’s en studieboeken
  •  Burgerlijke aansprakelijkheid privéleven

Er kan ook nog geopteerd worden voor een annulatieverzekering. Expat & Co werkt samen met universiteiten, onderzoeksinstellingen en uitwisselingsorganisaties in België, Duitsland, Finland, Frankrijk, Italië, Oostenrijk en Luxemburg.

Voor de meereizende gezinsleden is er de GFI-Global Family Insurance, waar ook extra preventieve kosten in voorzien worden. (In Duitsland moeten de meereizende gezinsleden bewijzen dat ze daarvoor gedekt zijn.)

Ook Australië verplicht studenten met bepaalde nationaliteiten (niet de Belgische en andere nationaliteiten waarmee ze een akkoord hebben) om een speciale polis in Australië te nemen om een visum te kunnen krijgen. Europa, aan de andere kant, zegt dat verzekeringen voor Erasmus-studenten aan bepaalde minimumverplichtingen moeten voldoen. Maar die Australische verzekeringen voldoen niet aan de Europese minimumverplichtingen.

Filip Declercq van Expat & Co lost dit dilemma op door twee polissen te combineren. Er wordt een Australische verzekering afgesloten voor de student, en de Global Student Insurance van Expat & Co is de aanvullende verzekering. Op die manier voldoet de student aan beide voorwaarden, maar het kost de student of de universiteit wel extra en de eventuele schaderegeling verloopt minder vlot want bij schade zijn er twee verzekeraars die moeten betalen…
Info: www.expatinsurance.eu

 

Bron: Verzekeringswereld nr. 6, 2015, een uitgave van Wolters Kluwer.