Overslaan en naar de inhoud gaan
x
Arizona Club

Succesvolle VIW-club in Arizona

Arizona, de Amerikaanse staat van de Grand Canyon, cactussen en zomerse hittegolven. Maar ook de Vlamingen gedijen er goed en vinden er elkaars gezelschap. Elke maand komen ze samen voor een restaurantbezoek of een gezellige koffieklets.

“Bij de koffieklets horen steevast verse Luikse wafels en de beste Belgische chocolade die je in heel Arizona kan vinden”, vertelt VIW-vertegenwoordiger Al Wynant. De lekkernijen die Bruggeling Frederiek Verbeke in zijn chocoladebar in Scottsdale serveert, zijn aanlokkelijk. Maar vandaag ontmoeten de Belgen elkaar in de Thirsty Lion Gastropub & Grill om de hoek.

"Een Amerikaan zou het laatste stuk al lang opgegeten hebben, maar Vlamingen vinden dat onbeleefd."

Dat het gezelschap zo zijn eigen cultuur en gewoonten heeft, laat zich merken. De laatste sojaboon van het gedeelde voorgerecht blijft als schaamstuk op het bord in het midden van de tafel liggen. “Een Amerikaan zou het al lang verorberd hebben, maar Vlamingen vinden dat onbeleefd”, lacht Shanti Sandoval. 

Shanti woont haar hele volwassen leven al in Amerika. Ze werd geboren in Arizona, bracht haar jeugd door in Vlaanderen en kwam voor haar studies terug naar Arizona. Hier, omringd door andere Vlamingen, merkt ze de gelijkenissen en verschillen op. “Zo zal een Amerikaan nooit zijn hamburger met mes en vork eten, zelfs niet in een chic restaurant, maakt niet uit hoe groot die burger is.”

Iets van thuis

Al Wynant gedraagt zich als een galante gastheer, entertaint de genodigden en stelt iedereen aan elkaar voor. Al maakt er een hele onderneming van om zo veel mogelijk Belgen uit de buurt te verenigen. “Het is leuk om samen te komen, een beetje sfeer van thuis te hebben en ons Nederlands te oefenen. Want na meer dan twintig jaar in het buitenland kan zelfs je moedertaal al wat ‘roestig’ worden.” 

Toen Al in ’89 in Tucson, Zuid-Arizona, ging wonen, waren Belgische producten er nog onvindbaar. Sinds die tijd is er veel veranderd. “Intussen heb ik een Belgische chocoladebar op wandelafstand van mijn huis en de winkels verkopen Belgisch bier; zelfs Liefmans, het bier van de kleine brouwerij uit mijn heimat Oudenaarde. Tegenwoordig kan je ook alles bestellen via het internet, waardoor je zelfs in de keuken Belg kan blijven als je dat wilt.”

Rotatie

Maandelijkse aanwezigheid op de bijeenkomsten is zeker geen verplichting. “Voor sommigen komt het beter uit om ’s avonds af te spreken, anderen vinden de koffieklets ’s middags handiger. Door af te wisselen willen we iedereen de kans geven om erbij te horen.” Dat het een succes is, bewijst de opkomst, die elke maand opnieuw tussen de vijftien en vijventwintig Belgen ligt.

Info: VIW-Arizona komt elke tweede zaterdag van de maand samen. Afwisselend voor een koffieklets om 14.30 uur of ’s avonds op restaurant. De volgende bijeenkomsten zijn een etentje op 11 juli en koffieklets bij Chocolade van Brugge op 8 augustus. Volg de Facebookpagina ‘VIW Arizona’ voor meer info.