Overslaan en naar de inhoud gaan
x
Naar school

Terug naar Vlaanderen, en nu?

Als je met je gezin naar het buitenland verhuist, komt daar heel veel bij kijken. Naast het regelen van allerlei praktische zaken is het kiezen van de juiste school voor de kinderen een belangrijk aandachtspunt. Niets is prettiger dan te merken dat je kinderen op hun plek zitten op een nieuwe school, ook al zullen ze de tijd nodig hebben om te wennen aan de nieuwe situatie.

Als iedereen zijn plekje gevonden heeft, ervaren veel expats dat de tijd voorbij vliegt. Voor je het weet moet je opnieuw keuzes gaan maken over het vervolg van je kinderen in het onderwijs in het thuisland. “Wij vroegen ons af welke school en welk niveau voor onze zoon geschikt waren”, vertellen Lore en Seppe, de ouders van de dertienjarige Liam. “Hij kon immers niet meer terug naar zijn oude lagere school, maar moest naar een middelbare school. Omdat het onderwijs wat hij toen volgde in Boston (VS) anders is dan het onderwijs in Vlaanderen, was het voor ons niet duidelijk wat het beste paste bij Liam.”

Een dag testen

Op advies van een bevriende expat, hebben Liams ouders toen Edufax ingeschakeld. “Tijdens het adviesgesprek met een van de adviseurs van Edufax, Kristel Bohte, kwamen we al een heel eind”, duidt Lore aan, “maar het bleek dat er een plaatsingsonderzoek nodig was om het type en het niveau van het onderwijs goed te bepalen”. Voor zo’n plaatsingsonderzoek kwam Liam één dag naar het kantoor van Edufax om zijn denkniveau en het niveau van zijn taal- en rekenvaardigheden in kaart te brengen. “Liam voelde zich prima op zijn gemak tijdens de testen, en vertelde daarna ook volop over de dag”, geeft Seppe aan.

Na het onderzoek gingen Lore en Seppe samen met Kristel om de tafel om de resultaten te bespreken en aan de hand van hun gezamenlijke kennis over Liam tot een goed instroomadvies te komen. “Liam kwam nog wat tekort bij op zijn rekenniveau, dus Edufax heeft met ons meegedacht over de extra ondersteuning die nodig was”. Na de gebruikelijke eerste strubbelingen, zoals nieuwe vrienden maken en wennen aan de school, heeft Liam het prima naar zijn zin op zijn nieuwe school!

Meer weten over plaatsingsonderzoeken bij Edufax? Kijk dan op de website (www.edufax.nl) of contacteer Kristel en haar collega’s via frontoffice@edufax.nl