Overslaan en naar de inhoud gaan
x
stemrecht

VIW pleit voor uitgebreider stemrecht vanuit het buitenland

De verkiezingen van 25 mei naderen snel.

Die dag zullen niet enkel alle kiesgerechtigde Belgen in het binnenland deelnemen aan de federale verkiezingen, maar ook een kleine 130.000 landgenoten in het buitenland zullen met hun stem mee het verkiezingsresultaat beïnvloeden.

Helaas beperkt zich dat stemrecht tot het federale niveau. De Vlamingen in het buitenland kunnen bijgevolg niet deelnemen aan de verkiezingen voor hun Vlaams parlement. Een lacune die erg pijnlijk wordt nu beide verkiezingen op één dag vallen.

Minder bekend is echter dat ook het Europees stemrecht van onze buitenlandse landgenoten beperkt is. Van de 28 lidstaten laten vier landen hun landgenoten in het buitenland hoegenaamd niet deelnemen aan de Europese verkiezingen. Daarnaast zijn er nog vier lidstaten die enkel hun landgenoten binnen de Unie laten stemmen. België behoort tot deze laatste vier. Dus enkel indien ze woonachtig zijn binnen de Europese Unie, mogen Belgen deelnemen aan de Europese verkiezingen. Was ons land niet één van de stichtende leden van de Europese Unie?

De voorbije dagen kaartte Vlamingen in de Wereld deze issues aan in de Vlaamse pers, met als resultaat een interview in het VTM Nieuws en artikels in De StandaardDe TijdBelgaMetro en op De Redactie.be en Metrotime.be.

Alle Vlaamse partijen vinden dat de Belgen in het buitenland ook aan de deelstaatverkiezingen moeten kunnen deelnemen, meldden ze aan de vzw Vlamingen in de Wereld (VIW). Het verzet zit dus aan Franstalige kant, besluit Jan Van Doren, voorzitter van VIW.
(De Standaard, zaterdag 3, zondag 4 mei 2014)

Het belang van de buitenlandse stemmen neemt volgens VIW toe. Er wordt niet alleen veel meer gemigreerd, maar ook anders. Definitieve migratie komt veel minder voor, kortstondige migraties worden bijna de regel.
(De Standaard, zaterdag 3, zondag 4 mei 2014)

Ook meer dan 120.000 Belgen in het buitenland kunnen hun stem uitbrengen. Zij kunnen dat echter enkel door voor de federale en Europese verkiezingen, want de wetgeving staat niet toe dat Belgen in het buitenland ook de regionale parlementen kiezen. Daar is de organisatie "Vlamingen in de wereld" het niet mee eens. "Er is geen reden te bedenken waarom onze expats wel mogen stemmen voor de federale verkiezingen maar niet voor de regionale verkiezingen", aldus de organisatie.
(De Redactie.be, 15 mei 2014)

De stichting Vlamingen in de Wereld wil na de verkiezingen het probleem van laattijdige stembrieven van Belgen in het buitenland aansnijden met de overheid. De stichting breekt een lans voor een update van de procedure. "Als we onze belastingen online kunnen invullen, waarom kan er dan geen systeem gevonden worden voor het stemmen, zeker voor Belgen in het buitenland", vraagt directeur Koen Van Der Schaeghe.
(Belga, 19 mei 2014)

“We gaan na de verkiezingen zeker vragen hoeveel brieven er te laat zijn binnengekomen”, stelt Van Der Schaeghe, die het “logisch” zou vinden dat die stemmen alsnog zouden meetellen. Daarnaast wil de stichting het online stemmen ter sprake brengen om het euvel met het oog op de volgende verkiezingen uit de wereld te helpen.
(Metrotime.be 19 mei 2014)

"De Belgen in het buitenland zijn boos omdat ze hun democratisch recht gekortwiekt zien", stelt Vlamingen in de Wereld. Uit een poll op de website van de stichting blijkt dat 79 procent zich belemmerd voelde bij het uitoefenen van zijn stemrecht. Liefst 97 procent is vragende partij voor elektronisch stemmen tijdens de volgende verkiezingen.
(De Redactie.be, 3 juni 2014)

Lees de online artikels op De Redactie.be: "Geen moeder der verkiezingen voor Vlamingen in buitenland" en "Regen van klachten van Belgen in het buitenland".