Wereldreizen en ondernemen: Lien De Pau toont hoe het moet

Wereldreizen en ondernemen: Lien De Pau toont hoe het moet

Je zou haar een wereldreizigster kunnen noemen, al is dat niet haar doel ‘an sich’. Ze is bovenal ondernemer, in die zin dat ze met ondernemen haar brood verdient, maar ook in de letterlijke betekenis van het woord. De voorbije twee jaar en half reisde ze, traag maar zeker, door Azië en Zuid-Amerika, ze nam haar leven in eigen handen.

Op een strand in Kenia, waar palmbomen voor schaduw zorgen en kokosnoten voor drinken, las Lien (34) het boek “Een werkweek van vier uur”. Ze liet zich inspireren, ook al las ze over een leven dat haar onmogelijk leek. Intussen is zij zelf een inspiratiebron, met haar eigen netwerk ‘Zeker Van Haar Zaak’ wil ze vrouwen de kracht geven om hun dromen te realiseren.

Een wereldreis maken, wat sprak je erin aan?

“Het was niet mijn bedoeling om aan een wereldreis te beginnen toen ik eind 2012 naar Maleisië vertrok. Het klinkt misschien raar, maar dat is zo gaandeweg gegroeid. Als ik steeds blijf doorreizen, dan zal ik op een bepaald moment allicht wel een wereldreis gemaakt hebben.”

Hoe kwam je dan op het idee om ondernemen en reizen te combineren?

“Tijdens mijn verblijf in Maleisië kwam ik in een paar dagen tijd een Amerikaan, een koppel uit Zwitserland en een Argentijn tegen die allemaal al jaren reisden. Zij maakten me duidelijk dat het mogelijk is om lang ‘op de baan’-zijn te combineren met werken of ondernemen. Deze ontmoetingen en de tips uit het boek “The Four Hour Workweek” deden mij beseffen dat, als ik écht jaren aan een stuk wil reizen, dat mogelijk is en ondernemen de beste manier is om dit te realiseren.”

Dat is makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk, hoe pak je dit praktisch aan?

“Wat echt belangrijk is voor mij, zijn mijn laptop en een internetverbinding. Al de rest is bijzaak. Momenteel heb ik een referentie-adres, mijn bedrijven hebben hun maatschappelijke zetel nog in België en ik kan mij dus ook in België een loon uitkeren. Ooit schrijf ik er een boek over, denk ik."

Elke dag opstaan en zélf kiezen of je iets doet om geld te verdienen of niet is een grote verantwoordelijkheid, maar als ondernemer is het wel volledig de jouwe.

Je kent de pro’s en contra’s van een nine-to-five-job. Welke meerwaarde heeft jouw huidige werksituatie?

“Ik heb een vijftal jaar in loondienst gewerkt voor ik Morpheus oprichtte. Hoewel een werknemersstatuut heel wat voordelen met zich meebrengt, kan het mentaal slopend zijn om aan iets mee te werken waar je niet achter staat. Jaren geleden had ik al op heel jonge leeftijd een burn-out."

“Elke dag opstaan en zélf kiezen of je iets doet om geld te verdienen of niet is een grote verantwoordelijkheid, maar als ondernemer is het wel volledig de jouwe. Ik vind dat fijn, dat voelt goed. En werken op een plek die inspirerend is – is het dan een tropisch strand in Indonesië, een appartement met zicht op besneeuwde bergen in Patagonië of een historisch plein in de binnenstad van Madrid - is gewoon fantastisch. Bijna dagelijks denk ik nog steeds: hoe zalig is dit!”

Lees het volledige artikel over Lien De Pau in het VIW-tijdschrift #90. Tot september 2015 gratis te downloaden voor geregistreerden.

Beluister hier een podcast van Lien als 'suitcase entrepreneur'. Of volg haar op haar blog NoMad Belgian

www.zekervanhaarzaak.com