Overslaan en naar de inhoud gaan
x

Om alle tijdschriften te kunnen bekijken moet je geregistreerd zijn op onze website.

Inloggen   Registreer je nu

INHOUD
Terugblik zomerevent 4
Culturele tenor in Amsterdam 6
Welzijn repats 8
Werken bij de VN 10
London calling 12
Interculturaliteit kent grenzen 14
Thuishaven Oman 18
Brouwer in Oostenrijk 20
Nieuw leven in Turkije 22
Juridisch 25
Standaardnederlands 26
Onderwijs 27
De Brakke Grond 28
Leven in New York 30
Fiscaliteit 33
Vlaanderen wielerland 34
Sociale zekerheid 36
Expatrubriek 38
Europees recht 39
Consulair 40


Lees hier alvast het editoriaal van onze hoofdredacteur Koen Van der Schaeghe

Home is (w)here…?

We horen het vaak, ‘het terugkeerproces hebben we onderschat’. Het is misschien moeilijk te geloven, maar de re-integratie in eigen land is soms moeilijker dan het vertrek naar het buitenland. Velen krijgen bij terugkeer een mentale klap. En hoewel exaptriatie en repatriatie nauw met elkaar verbonden zijn, bestaat er veel minder academisch onderzoek naar de terugkeerfase. We waren dan ook verheugd toen Lore van Gorp zowat vijf jaar geleden aangaf hieraan een doctoraat te wijden.

Gezamenlijk zochten we respondenten om deel te nemen aan het onderzoek en publiceerden we tussentijds in dit magazine. De voorbije maanden volgde de apotheose en verdedigde Lore met succes haar doctoraat. Hierin gaat ze dieper in op de terugkeerfase, een periode die voor velen intenser en uitdagender blijkt te zijn dan initieel verwacht.

Het doel van het doctoraat was door onderzoek van de persoonlijke relaties bij te dragen aan de kennis van het welzijn van de repatriates. Daarnaast formuleert Lore ook aanbevelingen voor organisaties die expats uitsturen. Want ook zij hebben hun verantwoordelijkheid in het terugkeerproces. Zij hebben er trouwens alle baat bij om ook de terugkeerervaring van de gezinsleden zo goed mogelijk te ondersteunen. Samengevat tonen de studies in dit doctoraat dat gezinsrelaties een duidelijk effect hebben op de terugkeerervaring.

Een bijdrage van Lore lees je trouwens op pagina 8 in dit magazine. Haar volledige doctoraat is te raadplegen via https://biblio.ugent.be/publication/8567844. Omdat het terugkeeraspect vaak ontbreekt in de expatpolicy van ondernemingen en organisaties, mag Lore zeker niet ontbreken op de tweede editie van ons HR congres Mobility is Key, dat volledig gewijd is aan The importance of a family policy. Met dit congres zetten we voor het tweede jaar op rij in op het belang van het human capital als succesrate van een expatriatie. Dat met human capital meer bedoeld wordt dan de expat zelf, licht kersvers voorzitter Eddy Bonne toe op de volgende pagina.

Door de hernieuwde aanpassing aan het thuisland en de buitenlandse ervaringen groeit bij velen trouwens het gevoel dat men ‘anders’ is dan zij die altijd in hun geboorteland zijn blijven wonen. Voor sommigen wordt een buitenlandse ervaring een cruciaal kenmerk van hoe ze naar zichzelf kijken. Soms overheerst een buitenlandse identiteit in die mate dat het pijnlijk wordt. Zoals het bij Nele Mariën trouwens onze cover siert. Op een zeker moment was Nele fier dat men haar een Boliviaanse noemde. Maar de weerslag kwam: “Ik wist niet wat ‘trouw aan mezelf zijn’ betekende, alles moest opnieuw ontdekt worden.” Een eerlijk gesprek over enthousiast vertrekken en het moeilijke terugkeertraject lees je op pagina 15.