Overslaan en naar de inhoud gaan
x

Om alle tijdschriften te kunnen bekijken moet je geregistreerd zijn op onze website.

Inloggen   Registreer je nu

Global nomads

Weinigen zoeken hun heil elders om er van 9 tot 5 achter eenzelfde bureau te zitten. Ze kruiden en vieren het leven, niet zelden op een zelfgekozen ritme. Wie nog een stapje verder zet, leeft van het digitaal nomadenbestaan. Al reizend door verre landen je boterham verdienen met dank aan het internet, het is zeker niet iedereen gegeven. Vooral jongeren dromen ervan werken te combineren met reizen. Vrijheid, flexibiliteit en nieuwe ervaringen staan hoger op hun verlanglijst dan de combinatie huisje-tuintje. Ze mailen, schrijven, programmeren of verhandelen met hun voeten in het zand of middenin een Aziatische metropool, zolang de internetverbinding maar razendsnel verloopt.

Locatie-onafhankelijk werken klinkt als een zorgeloos bestaan. ‘Lifestyledesign’ betekent je leven zelf vormgeven, los van de manier waarop dat traditioneel gebeurt. Zogenaamde lifehackers doen dat door in vraag te stellen wat maatschappelijk gangbaar is. Ze zijn gedreven door hun lifehackingfilosofie en geholpen door de moderne technologie. Misschien noemen we hen best solo-ondernemers met een rugzak? Alhoewel, wanneer ben je ondernemer? Ondernemen en freelancen is natuurlijk niet hetzelfde. Al kan het natuurlijk, in je eentje perfect een succesvolle zaak uitbouwen met behoud van al je vrijheid.

Betekent zo’n levens- en werkwijze ook dat je een werkvisum nodig hebt? Een moeilijk te beantwoorden vraag is dat. Vooreerst zit je met een enorme grijze zone tussen werken en vakantie vieren. Werkvisa zijn vooral in het leven geroepen voor mensen die in één ander land aan het werk gaan, handel willen drijven of nieuwe zakenpartners willen aantrekken. Een land kan besluiten jouw aanvraag te weigeren of de regels aan te scherpen wanneer het vreest dat de lokale arbeidsmarkt onder economische migratie lijdt. Maar als digitale nomade ligt dat natuurlijk anders, net omdat je vaker niet dan wel een lokaal contract hebt. Als mondiale solo-ondernemer neem je niemand z’n baan af, je spekt zelfs de lokale economie. Maar dacht je bijvoorbeeld ook aan jouw sociale zekerheid? We beantwoorden enkele vragen vanaf pag 36.

Niet enkel werken kan wereldwijd, ook studeren, zowel op locatie als digitaal, zowel in het hoger onderwijs als in het basisonderwijs, ook in het Nederlands. In samenwerking met het Vlaams Departement voor Onderwijs en Vorming hielden we een wereldwijde bevraging over de ervaringen/behoeften van de Vlaamse expats over het aandeel Vlaamse cultuur in het aanbod van het moedertaalonderwijs. Een niet onbelangrijk element en vraagstuk voor elk gezin dat tijdelijk in het buitenland vertoeft (zie pagina 6).

Dit en veel meer lees je in dit magazine. Maar surf ook eens naar viw.be, want onze website onderging een metamorfose.