Overslaan en naar de inhoud gaan
x

Om alle tijdschriften te kunnen bekijken moet je geregistreerd zijn op onze website.

Inloggen   Registreer je nu

INHOUD
Eerste woorden 1
Woord van de voorzitter 3
Navigeren in Japan 4
Podcast 7
Thuiskomen in Sofia 8
Het belang van moedertaalonderwijs 10
Coververhaal 12
Sociaal ondernemen in Kenia 16
Portugal 19
Jürgen Ingels wijst de weg 20
Historische Vlamingen 22
Innovatiehoofdstad Leuven 24
Landverhuizer 26
De ‘Verscheiden’ Staten van Amerika 28
Europees Recht 31

DOSSIER OVERLIJDEN
Consulaire bijstand 32
Zorgvolmacht 33
Rouwen op afstand 34
Keyser Advocaten 36
EY 38

Column 41


Lees hier alvast het editoriaal van onze hoofdredacteur Koen Van der Schaeghe

Afstand

Emoties krijgen een extra dimensie in het buitenland. Zowel de mooie als de droevige. Er zijn ook van die zaken waarover men liever nooit zou willen denken, maar die desalniettemin deel uitmaken van het leven. De dood van een geliefde is er één van. Met die gevolgen wordt eenieder vroeg of laat geconfronteerd, ook een expat of emigrant. Dat de complexiteit toeneemt in het buitenland mag niet verbazen. De afstand met het thuisfront vergroot de impact, zowel emotioneel, administratief als financieel.

Brengt de afstand troost of versterkt de afstand het verlies? Hoe verloopt het rouwen en het verwerken? Deze vragen dwingen zich op de voorgrond als je vanuit het buitenland afscheid moet nemen van een geliefde. Rouwen op afstand in tijden van gesloten grenzen maakte alles zo mogelijk nog heftiger. Het niet lijfelijk kunnen afscheid nemen, laat immers diepe sporen na. Onze vertegenwoordigster Daisy Mertens kan er helaas over meespreken. Haar moeder overleed in volle coronacrisis terwijl zij met haar gezin in de Verenigde Staten woont. Zij vond op pagina 34 de kracht om haar gevoelens op papier te zetten. In de hoop dat haar getuigenis troost biedt aan anderen wereldwijd die een naaste verloren.

In een internationale context wachten er naast het emotionele verwerkingsproces nog allerhande administratieve en praktische besognes. Voor jouw eigen gemoedsrust en die van jouw nabestaanden, verdiepen we ons in deze editie in diverse aspecten en zetten een aantal aandachtspunten op een rij. Wat is vooreerst de functie van de consulaire diensten op een ambassade? Hoe Belgische diplomaten u van bijstand kunnen voorzien, lezen we op pagina 32. Wat met erfenissen? Naarmate we meer mondiaal verhuizen, krijgen nalatenschappen een meer internationaal karakter. En zeker bij een permanente vestiging in het buitenland, wordt het internationaal privaatrecht een factor om rekening mee te houden. Vroeg of laat stelt zich de vraag in welk land erfgenamen langs de kassa passeren. Wil je weten hoe de vork aan de steel zit, blader dan door naar pagina 38.

Dat de opportuniteiten anno 2021 grenzeloos zijn, staat buiten kijf, net zoals een internationale context om een aangepaste familiale planning vraagt. Het is nooit te vroeg om jouw toekomst te beschermen, maar van zodra je naar het buitenland verhuist, wordt de inzet groter. De globale culturele diversiteit uit zich in een versnipperd familierechtelijk klimaat, dat grote gevolgen kan hebben op diverse niveaus. Waarop je moet letten, krijgen we haarfijn uitgelegd op pagina 36-37

Wees vooruitziend luidt het advies, want het onverwachte loert om de hoek. Letterlijk en figuurlijk schijnt de zon in vele buitenlanden, maar laat je er niet door verblinden. Draag zoals de dames op de cover de juiste bril en neem niet enkel op een zonnige dag, maar ook in complexe dossiers jouw voorzorgen.

Hoe onze coverdame Karolien Holsters Saoedi-Arabië de jongste jaren ziet veranderen, stemt haar gelukkig. Elke dag is het wel ‘de eerste keer’ voor iets in haar tweede thuisland, maar waar ze vooral van geniet, is hoe vrouwenrechten er het nieuwe normaal geworden zijn. Waar ze vroeger als werkende vrouw de uitzondering was, is ze nu de norm. Een wereld in verandering, die brengen wij graag in woord en beeld in dit magazine, op basis van jullie ervaringen wereldwijd.