Overslaan en naar de inhoud gaan
x

Om alle tijdschriften te kunnen bekijken moet je geregistreerd zijn op onze website.

Inloggen   Registreer je nu

INHOUD
Eerste woorden 1
Woord van de voorzitter 3
Oekraïnecrisis 4
Culturele tenoren 6
Jaaroverzicht 9
Griekse schrijfmeditatie 10
Fiscaliteit 12
Geneeskunde zonder grenzen 16
Consulair 18
Juridisch 19
Stage in New York 20
Expatzoon studeert in Vlaanderen 22
Stage in Barcelona 24
Historische Vlamingen 26
Europees recht 27
Column 28
Zomerkamp 29

DOSSIER MEER DAN EXPATPARTNER
Het taartmodel 30
Twee jaar in Cleveland 33
Column 36
Expatbestemming Taiwan 37
Muzikale vrijbuiter 40


Lees hier alvast het editoriaal van onze hoofdredacteur Koen Van der Schaeghe

Het pad van de partner

Het belang van de partner en het gezin voor het welslagen van een relocatie werd in dit magazine al meermaals aangekaart. Het betrof dan vooral de omkadering en de functie van de partner als motor van een expatriatie. Gelukkig wordt partners steeds vaker gevraagd naar hun persoonlijke verwachtingen. Maar doorgaans kleeft de grootste aandacht toch nog aan de expat zelf. Voor de échte partnerverzuchtingen in het relocatie-avontuur blijft men veelal doof. Wat zijn de ware verlangens en behoeften van de partner? Met welke onzekerheden moet omgegaan worden? Hoe kan persoonlijk geluk verwezenlijkt worden?

In deze editie laten we vier bedrijvige expatpartners aan het woord, twee vrouwen en een man die hun eigen sociaal en professioneel netwerk boetseren. Landsgrenzen houden hen niet tegen om hun skills in te zetten of dromen na te jagen. Hun persoonlijk geluk is evenwaardig en ze worden daarin begrepen en gesteund door hun partner. Bij de ene is het eerst wat zoeken, bij de andere is het onmiddellijk zonneklaar, maar alle drie identificeren ze zich ook in verre oorden met hun beroepsmatige activiteiten. Hoeft dat altijd een goedbetaalde job te zijn? Zeker niet. Erkenning en waardering zijn minstens zo belangrijk.

Want hoe bepaal je zelf je toekomst als expatpartner? Afhankelijk van de omstandigheden en persoonlijke ambities kunnen de plannen behoorlijk variëren. Misschien zie je kansen waar je eerder problemen zag en geef je je leven een richting die je nooit had durven voorspellen. Het is een persoonlijke beslissing, maar het is wel de sleutel tot een positieve ervaring als persoon, koppel en gezin. In welke situatie men zich ook bevindt, de slaagkansen van zowel de relocatie als de relatie zijn onderhevig aan de wil en de wens om elkaar te laten groeien.

Zonder wederzijds begrip voor elkaars aspiraties kan ook de relationele impact op de expatriatie groot zijn. De gezamenlijke inzet om er een succes van te maken is essentieel. Men stelt zich de vraag best zo vroeg mogelijk: wat doe je als partner van een toekomstige expat? Zet je je carrière op een lager pitje? Hoe zorg je ervoor dat je een zinvol bestaan in het buitenland opbouwt? Is het een kans om nieuwe horizonten te verkennen of net om te volharden in het volgen van de ingeslagen weg? Hoe kies je voor een job of een studie die op dat moment in jouw leven past? We citeren in deze editie ook uit een bijzonder boek, geschreven door expatpartners, dat je helder helpt na te denken over dit vraagstuk. Misschien vind je antwoord op de vraag welke invulling en waarde jij aan een job geeft.

Je weet misschien wel wat je wil, maar weet je ook hoe je dat kan bereiken? Je weet dat je wilt werken, maar hoe besluit je om die ene job wel of niet te aanvaarden? Hoe maak je bewuster keuzes? Laat je verder in dit magazine inspireren door de verhalen van ervaringsdeskundigen en voorbeelden uit de praktijk. Wat zeker is: talent vervliegt niet aan een landsgrens, maar evident is het ook niet om elders een loopbaan te herlanceren of uit te bouwen. Door persoonlijke groei en te leren van ervaringsdeskundigen zal je uiteindelijk wel beter gedijen in de nieuwe realiteit.