Overslaan en naar de inhoud gaan
x
Magnus

“Afrika is geen gevaarlijke jungle. Het telt veel opportuniteiten.”

Niet te veel nadenken en gewoon doen. Take a leap. Met deze mindset heeft Magnus Dikese de stap gezet om te beginnen ondernemen in Afrika. Hoewel hij momenteel nog steeds in België woont, is hij van plan te verhuizen naar Afrika. Kenia, Tanzania, Congo,... de wereld ligt open. Afrika beter maken en anderen inspireren is zijn doel.

De 28-jarige ondernemer en marketing consultant Magnus Dikese startte twee bedrijven in Afrika: een start-up “Afripreneurial” en een evenementenbureau in Rwanda en Kenia. Bij Afripreneurial probeert Magnus met zijn team een community uit te bouwen van ondernemers in Afrika en voor ondernemers van Afrikaanse origine wereldwijd.

“Het doel is om een netwerk uit te bouwen waar mensen kennis kunnen overdragen aan elkaar. We hebben ook een aantal andere punten op onze agenda staan: evenementen, studietrips, online coaching,... We willen mensen echt een introductie geven om te ondernemen op het continent. Uiteraard trekken we dat open naar iedereen. Je moet niet Afrikaans zijn om deel uit te maken van de community, wel moet je een liefde hebben voor Afrika (lacht).”

Met tegenzin naar hogeschool

Magnus heeft nooit stilgezeten. Al sinds zijn tienerjaren wilde hij een eigen bedrijf starten.
“Een idee dat ik had was om een wasserette te kopen. Ik wist gewoon dat ik wilde werken. Ik zou hier en daar avondschool doen en al doende leren. Ik geloofde dat school mij niet per se zou geven wat ik nodig had. Ik leer graag uit ervaring, dus ik wilde beginnen ondernemen, fouten maken en mij zo aanpassen along the way.” Maar dat was niet de weg die Magnus heeft afgelegd. Na zijn middelbare school besloot hij om toch verder te studeren, ook al wist hij diep vanbinnen dat dat niet de juiste zet was voor hem.

“In plaats van te werken en mij te focussen op wat ik écht wilde, startte ik met tegenzin aan de hogeschool. Mijn ouders zeiden mij: ‘Het duurt maar drie jaar. Tegen dat je afstudeert, ben je 21. Je hebt nog een heel leven voor je.’ Dat is waardevol advies, maar voor mij was dat niet wat ik nodig had. Vijf jaar later was ik nog niet voorbij mijn eerste jaar. Ik was met honderd andere dingen bezig. Mijn hart lag bij het ondernemen en mijn buikgevoel was veel te sterk. Na die vijf jaar heb ik besloten om te stoppen.”

Ondanks dat Magnus zijn buikgevoel toen niet volgde, heeft hij er geen spijt van. “Het klinkt misschien cliché, maar ik zou niets veranderen aan mijn journey, anders zou ik niet staan waar ik nu sta. Maar het is een les die ik hoop te kunnen meegeven aan de volgende generatie van ondernemers.”

Road to greatness

Alles begon toen Magnus bij radiozender MNM werkte. Na twee jaar werken als digital creative, had hij het gevoel dat hij zijn plafond had bereikt. “Het was tijd voor een nieuwe uitdaging. Aan de ene kant had ik al die media-ervaring en wilde ik daar iets mee doen. Aan de andere kant had ik heel veel liefde voor en vraagtekens over Afrika. Ik ben nooit echt terug geweest. Zelf ben ik van Congolese origine en wilde ik altijd naar Congo gaan. Maar het ding met Congo is… Mijn ouders wilden dat we daar samen naartoe gingen en tijdsgewijs lukte dat nooit.”

Zowel Magnus als zijn ouders werken, waardoor het moeilijk is om hun vrije dagen gelijk te laten lopen. “Toen dacht ik: laat mij een cheat code vinde om naar Afrika te kunnen gaan en mijn belofte bij mijn ouders te behouden. Congo bezoek ik met hen, maar andere Afrikaanse landen zijn niet uitgesloten.” Zo begon hij te zoeken naar mediabedrijven die hem interesseerden en kwam hij in Tanzania terecht. Hij kon daar een aantal weken werken in opdracht van één van de grootste mediabedrijven Clouds Media Group. “Dat heeft mijn ogen geopend. Ik ben naar Tanzania gereisd om te werken voor dat bedrijf en voor diezelfde opdracht ben ik ook naar Rwanda gegaan. Ik dacht wow, ik wilde naar één land in Afrika gaan en ik krijg de kans om er twee te bezoeken? Crazy. (lacht). Ik heb daar niet alleen veel geleerd van de CEO, maar ook van de managers waar ik mee samenwerkte. Ik werd blootgesteld aan de Afrikaanse ondernemerscultuur.”

Die omgeving zorgde ervoor dat Magnus geïnspireerd geraakte en wist dat hier zijn toekomst lag. Elke ervaring heeft nieuwe wijsheid met zich meegebracht en nieuwe interesses aangewakkerd. “Toen kwam ik tot het besef: ik moet zelf iets starten.”

Uit de hand gelopen reis in Rwanda

Magnus en zijn team startten met Afripreneurial, een online community voor iedereen die wil ondernemen in Afrika. “Afrika telt 54 landen, allen verschillend. Maar of je nu de skills hebt of niet, wij willen tips en tricks meegeven die jou concreet kunnen helpen. Die tips komen dan van specialisten in het veld. Wil je weten hoe je een tech business start? Dan krijg je die tips van iemand die zelf een tech-bedrijf heeft. We willen ons labellen als de Afrika-specialist.”

Het bedrijf vult een blinde vlek op. “Het is allemaal vanuit onze eigen ervaring gegroeid. Als Afrikaan-zijnde is er weinig of geen hulp beschikbaar, zeker niet qua ondernemen. We willen een oplossing bieden voor mensen die dezelfde problemen tegenkomen.”

Volgens Magnus telt Afrika veel opportuniteiten. “Als je houdt van ondernemen en je houdt van Afrika, dan moet je echt overwegen om daar iets te starten. Het is een heel aangename omgeving om in te ondernemen. Afrika is geen gevaarlijke jungle. Ik wil de schoonheid laten zien die je in de media niet ziet.”

Ze organiseerden een reis naar Rwanda om daar te werken aan hun bedrijf. Ze verbleven er twee weken en planden in de eerste week zoveel mogelijk meetings.

“Op een bepaald punt kwamen we tot het besef dat we enorm veel mensen ontmoet hadden. We kregen het idee om een soort feestje te organiseren waar we al die mensen konden samenbrengen. Dat feestje is uit de hand gelopen en na een tijd vormden we het om tot een netwerkevent.” Daar groeide een bedrijf uit voort, “The Gali Circle: Experience East Africas’ finest events.”

Verhuizen naar Afrika

Magnus groeide op in België, maar Afrika voelt als thuis voor hem. “Ik voel me écht thuis in België, maar op vlak van ondernemen heerst er een ander gevoel in Afrika. Iets dat bijvoorbeeld heel verfrissend is, is dat ik niet het gevoel heb dat mensen mij afwijzen omwille van mijn kleur. Hier heb ik mezelf de vraag al vaker moeten stellen. Heb ik deze opportuniteit niet gekregen door mijn huidskleur? Dat is volgens mij ook een normale vraag om te stellen, zeker wanneer je daar zo in bent opgegroeid. Maar dat is wat ik juist zo leuk vind aan Afrika, het geeft mij de ruimte om meer te groeien. Ik weet hier dat als ik niet word aangenomen, dat het niet ligt aan mijn kleur maar aan mijn pitch. Dat zorgt ervoor dat ik dan kan groeien en nog beter kan worden.”

Wat hij in België leerde, is onmisbaar geweest voor wie hij vandaag de dag is. Die skills vormen de basis voor wie hij is als ondernemer. “Het loopt hand in hand. Ondernemerschap is een universele taal, dat is overal hetzelfde. Waar ik wel een onderscheid in zou maken, zijn de mogelijkheden die ik in Afrika heb gehad. De connecties die ik daar heb opgebouwd met ministers, ambassadeurs, hoteleigenaars… Dat zie ik mezelf niet op die manier doen in België. Wij spraken alsof we vrienden waren.”

Een huis kopen in Afrika is zijn droom, maar nog niet voor meteen. “De juiste opportuniteit moet zich nog voordoen in Afrika. Ik weet ook gewoon nog niet in welk land ik precies wil wonen.” Verhuizen wil hij pas doen als hij zekerheid heeft. De opdrachten en projecten waar hij werkte, waren steeds van korte duur. “Ik ben altijd op zoek naar langdurige projecten, maar ik blijf werken aan mijn eigen projecten. We overwogen om in Afrika te verblijven voor ons evenementenbureau, maar we zouden te veel geld verspillen mochten we daar elke dag fysiek aanwezig zijn. We verkiezen het daarom om nu enkel naar daar te gaan als we echt nodig zijn.”

It’s a rich man’s world

Als men denkt aan ondernemerschap, denkt men automatisch aan geld. Maar voor geld doet Magnus het niet meer. “Mijn houding veranderde. Ik was echt gefocust op geld verdienen. Ik wilde zo snel mogelijk veel geld verdienen. Nu gaat het mij meer om voldoening. Ik ben zelf gelovig, dus je haalt veel meer uit het helpen van andere mensen. Ik ben gefocust op de impact die ik kan hebben in de tijd dat ik hier op aarde ben.” Door impact eerst te zetten, gelooft Magnus dat het geld wel zal komen. Zijn doel is niet om rijk te worden, maar om anderen hun leven te verrijken op welke manier dan ook. “Je kan niets mis doen met het investeren in anderen. Op de een of andere manier haal jij er altijd iets uit, hetzij financieel of spiritueel.”

De kracht van een netwerk

Ondernemen hoeft niet moeilijk te zijn. Je moet er gewoon direct invliegen, zegt Magnus. “Doe eerst research. Met welk bedrijf wil je samenwerken? Wie zijn ze en wat doen ze? Daarna moet je beginnen rondbellen en e-mails sturen. Je stelt jezelf voor en vertelt wat je kan betekenen voor hun bedrijf. Zo simpel is het eigenlijk.”

Voor Afripreneurial heeft Magnus een honderdtal mails gestuurd. “Onthoud dat er misschien maar een tiental mensen zijn die zullen antwoorden. Dat hoort er nu eenmaal bij.”

Eens je dat hebt gedaan, moet je jouw netwerk uitbouwen.“De kracht van een netwerk valt niet te onderschatten”, zegt Magnus. “Mensen beginnen gewoon aan jou te denken als opportuniteiten zich voordoen. Als je de juiste mensen kent, kan alles enorm snel gaan. Zeker in Afrika.”

Magnus is onlangs ook met een YouTube-kanaal gestart om zijn ondernemersreis en kennis met de wereld te delen. Zijn levensmotto? You don't need to be great in order to start, but you need to start in order to become great.

Bekijk de filmpjes van Magnus op zijn YouTubekanaal:
https://www.youtube.com/c/MagnusDikese

Auteur:
Kevser Marasligil | Foto: Tatjana Huong Henderieckx | Styling: Maame Nsiah