Overslaan en naar de inhoud gaan
x
ZappTax

Belastingvrij winkelen in België: 5 nieuwtjes

De belastingvrijstelling is een voordeel dat is ingesteld door de landen van de Europese Unie, waardoor u als Europees burger in het buitenland de BTW terugbetaald kunt krijgen op aankopen die u binnen de Europese Unie doet en die u vervolgens meeneemt naar het land waar u woont.

Een app als ZappTax vereenvoudigt de complexe structuur van die Belgische belastingvrijstelling. 5 geweldige nieuwtjes over ons systeem:

1. Paspoort volstaat!

Sinds juli 2020 probeert de Belgische douane de belastingteruggave in België te vereenvoudigen. De eerste fase is al doorgevoerd: als u de EU vanuit België verlaat (Zaventem, Charleroi-Zuid, Eurostar-terminal en zelfs ook de Zeebrugge ferryterminal), hoeft u bij de douane enkel uw paspoort te laten zien. De ambtenaar haalt dan de nodige gegevens op en kan zo de documenten die aan uw paspoort gelinkt zijn elektronisch goedkeuren.

(Als u de EU vanuit een ander land dan België verlaat hoeft u nog een papieren versie van uw tax-free formulier te laten afstempelen door een douanier.)

2. Nieuwe elektronische terminals

Het hele proces wordt tegen het einde van het jaar ook volledig digitaal. Binnenkort zullen op alle grote luchthavens in België, aan de Eurostar-terminal bij het Zuidstation of aan de Zeebrugge ferryterminal elektronische terminals geplaatst worden. Hier hoeft u enkel uw paspoort te scannen. De machine vindt automatisch de bijbehorende documenten en keurt alles meteen goed.

3. Alle Belgische winkels belastingvrij

Als u uw vrijstelling via Zapptax regelt, moet u niet langer aparte formulieren aanvragen bij iedere winkel die u bezoekt. In de plaats vraagt u gewoon een factuur op naam van Zapptax.

Het is een wettelijke verplichting voor alle winkeliers om een rekening mee te geven, maar formulieren voor belastingvrijstelling zijn voor handelaren niet verplicht. Met Zapptax bent u dus niet afhankelijk van de keuze van de winkelier.

Het innovatieve belastingvrije model van onze app werd al goedgekeurd door de bevoegde autoriteiten in België, Frankrijk en Spanje.

4. Winkel ook online belastingvrij!

Dit model is ook beschikbaar op internet. Hoewel we online nooit een knop zullen terugvinden om een formulier tot belastingvrijstelling in te vullen, is er niets eenvoudiger dan een factuur vragen bij de betaling van uw bestelling.

U kunt zelfs uw artikelen bestellen voordat u voet op Belgische bodem zet. Laat uw pakketje bezorgen bij vrienden of familie en ga het dan ophalen wanneer u in België bent. Als u België weer verlaat, krijgt u het belastinggeld terug.

Let op, deze procedure geldt alleen voor pakketjes die op een Belgisch adres worden afgeleverd.

5. Inwoners van het VK winkelen aan nultarief

Sinds 1 januari 2021 komen alle inwoners van het Verenigd Koninkrijk (behalve die in Noord-Ierland) in aanmerking voor belastingvrij winkelen, een geweldige kans om flink te besparen als u het Kanaal oversteekt.

PS: Dit geldt ook voor inwoners van Zwitserland en Andorra.

Alles wordt dus eenvoudiger en binnenkort volledig digitaal! Zelfs al is uw terugkeer naar België in 2021 nog een beetje onzeker, download alvast de ZappTax-app gratis op uw smartphone.

 

Hoe gebruik je de ZappTax app?

  1. Download de gratis app en vul uw profiel aan.
  2. Vul de gegevens van uw verblijf in de EU in (data en landen van aankomst en vertrek).
  3. Voeg foto's van de facturen toe.
  4. ZappTax stuurt u een bon met al uw facturen kort voor u de EU verlaat.
  5. Valideer kort uw bewijs van vrijstelling bij de douane voordat u de EU verlaat.

En dat is het! Zodra uw bewijs van vrijstelling is gevalideerd, zal ZappTax overgaan tot de terugbetaling van uw BTW, meestal binnen de 24 uur.

 

 

ZappTax

Meer info: www.zapptax.com.

Auteur:
Zapptax