Overslaan en naar de inhoud gaan
x
Expat & co

Beschermd voor het leven

De dood, de laatste mijlpaal van het leven. Over de hele wereld denkt elke cultuur er het zijne van. Zo wordt er in Indonesië dagenlang gefeest en gedronken ter ere van de overledene, een laatste pleziertje als het ware. In België zijn we net iets minder uitbundig. Traditionele begrafenissen zijn meestal serene diensten waar men in het zwart gekleed een allerlaatste groet brengt. De dood is bij ons dus een vooruitzicht waar je niet per se vrolijk van wordt. Zeker met de gedachte dat je je geliefden moet achterlaten. Het laatste wat je dan wil is dat zij ook nog eens financieel in de nesten komen, omdat uw inkomen wegvalt, en dat ze jouw lening verder moeten afbetalen… Gelukkig bestaat er zoiets als een overlijdensverzekering, of heel specifiek voor de lening, een schuldsaldoverzekering.

Schuldsaldoverzekering

Een schuldsaldoverzekering is één van de vormen van een overlijdensverzekering, die specifiek bedoeld is om de resterende (hypothecaire) lening, het saldo van de schuld, af te lossen als de verzekerde persoon vroegtijdig overlijdt. Hierdoor worden de erfgenamen niet belast met de resterende schuld.

De verzekeringspremie wordt bepaald op basis van verschillende factoren, zoals het te verzekeren kapitaal, je leeftijd, maar ook je gezondheid op het moment van afsluiten. Je dient dus vrijwel altijd een medische vragenlijst in te vullen zodat de maatschappij het overlijdensrisico kan inschatten. Veel banken verplichten ook een schuldsaldoverzekering. Ook zij dekken zich op die manier in tegen betalingsproblemen na het overlijden.

Verzekerd tegen onzekerheid

Hoewel een aanzienlijk deel van de bevolking een schuldsaldoverzekering afsluit, blijkt uit onderzoek dat men te weinig weet wat de verzekering inhoudt en in welke mate zij bescherming biedt. Expats, hier even opgelet: de meeste schuldsaldoverzekeringen verzekeren niet wereldwijd. Ga je bijv. buiten Europa wonen, dan voorzien veel schuldsaldoverzekeringen geen dekking meer.

Bovendien betwijfelt meer dan de helft van de respondenten of een schuldsaldo alleen wel voldoende zal zijn. Na het aflossen van de schuld blijft er in het algemeen niet veel meer over. Je weet niet wat het leven allemaal in petto heeft. Stel bijvoorbeeld dat je een chronische ziekte opliep net op het moment dat je kinderen gaan studeren, en op kot gaan. Je wilt je overlijdensdekking verhogen, maar dat gaat niet meer als gevolg van je medische complicaties.

Stap per stap

Sinds 2023 heeft Expat & Co dan ook haar overlijdensverzekering grondig aangepast. Uniek is het Milestone-principe ®. Daarbij bepaal jij op voorhand welke verhoging/verlaging je wilt doorvoeren bij elke mijlpaal in je leven. De mijlpalen zijn vooraf gedefinieerd, zoals een huwelijk of samenwoonst, een geboorte, het aankopen van een gezinswoning, je partner die stopt met werken waardoor je gezamenlijk inkomen verlaagt, of je kinderen die gaan studeren waardoor je maandelijkse kost verhoogt. Bij het bereiken van deze mijlpalen in je leven, heb je dan een bepaalde tijd (30 dagen) waarin je kan gebruikmaken van de mogelijkheid om je kapitaal te verhogen, zonder deze medische keuring. Je hebt deze keuring immers al doorlopen bij de aanvang van het contract, op het maximaal verzekerbare kapitaal.

Je wil immers je verantwoordelijkheid nemen door je overlijdensdekking te verhogen, maar dan is er je verdomde chronische aandoening die roet in het eten gooit. Doordat je al deze zaken bij voorbaat gepland hebt in je Milestone Insurance, hoef je niet bij elke verhoging opnieuw een medische keuring te ondergaan. Die is immers al gebeurd bij aanvang van je contract, dus vóór je chronische aandoening. Zo kan je je contract stap voor stap opbouwen, en ook geleidelijk weer afbouwen, volgens je eigen behoeften van dat moment, ongeacht je gezondheidstoestand. Zo geven we je de gemoedsrust terug die je mag verwachten bij een overlijdensverzekering!

Meer info over de verzekeringen van Expat & Co op www.expatinsurance.eu

Auteur:
Expat & co