Overslaan en naar de inhoud gaan
x
Tom Roelens

In Dubai kan alles

Tom Roelens heeft al een serieuze internationale carrière in de hotelwereld achter de rug. Die startte in Dubai, in 1996. Ook in Maleisië, Indonesië, Hawaii en de Malediven was hij actief. Zijn specialiteit? Het openen van nieuwe luxehotels, eerst voor Four Seasons, nu voor het Atlantis resort; één van de meest prestigieuze resorts ter wereld. Na 26 jaar is hij nu terug op de plaats waar het allemaal begon. “Het Dubai van 2022 is een andere plaats dan het Dubai van 1996. Het is fascinerend om te zien hoe deze plaats volledig veranderde op een kwarteeuw tijd.”

“Ik heb het hier enorm naar mijn zin. In Dubai heerst een bepaalde mentaliteit, alles is er mogelijk. Als je een droom hebt, dan maak je die gewoon waar. Daarvoor kan je met de beste mensen van over de hele wereld werken.” Dat tonen ook de vele Guinness World Records aan: de hoogste champagnetoren, de langste en snelste waterbanen, … Geen idee te onrealistisch, in Dubai kan het allemaal.

Het Atlantis resort bestaat uit 1.600 kamers, telt 30 restaurants en heeft het grootste waterpark ter wereld. “Het is een fascinerend bedrijf. Het hotel zelf is een nieuw icoon in zowel de architectuur als in de hotelwereld. Daarnaast kunnen we met de bekendste chefs van de wereld werken en ook in Dubai zelf ons positioneren als gastronomische bestemming. We hebben o.a. samenwerkingen met Nobu, Gordon Ramsay, Heston Blumenthal, Mich Turner, Costas Spiliadis, Gastón Acurio, Ariana Bundy. De lijst wordt steeds langer. Het helpt dat sinds dit jaar zowel de Michelingids als Gault Millau naar Dubai zijn gekomen.”

Als je een passie hebt voor hotellerie en ervan houdt mensen te ontvangen en de best mogelijke ervaring te geven, zal je nooit werk moeten zoeken. “Voor onze opening over enkele maanden hebben we nog 1.500 openstaande vacatures. Ik heb zelf nog nooit gesolliciteerd voor een job, want de hotelwereld is relatief klein. Werkgevers komen naar jou, in plaats van omgekeerd.”

“Het helpt dat sinds dit jaar zowel de Michelingids als Gault Millau naar Dubai zijn gekomen.”

De hotelwereld is een heel aparte wereld. Vaak woont personeel in of rondom het hotel en is het quasi onmogelijk om werk en privé te scheiden. De werkdagen kunnen soms kort, maar vaak ook heel lang zijn. “Het moet een passie zijn, anders hou je het niet vol. Ook mijn vrouw zit in de hotelwereld, dat helpt om elkaar te begrijpen. We houden allebei van reizen en gastronomie, als we niet werken zetten we die levensstijl verder op andere plaatsen in de wereld.”

Bekende gasten met extreem hoge kwaliteitseisen; hoe krijg je dat voor elkaar met 7.000 man personeel uit meer dan 100 verschillende landen? “Wij trainen iedereen volgens dezelfde standaarden. Daarbij geeft bijvoorbeeld de Forbes Travel Guide een duidelijk kader: hoeveel minuten mag het duren om in te checken of een drankje te krijgen? Die duidelijke standaarden zorgen ervoor dat de interculturele verschillen van het personeel omzeild worden en iedereen met de neuzen in dezelfde richting werkt. Het belangrijkste is de ultieme tevredenheid en topervaring van onze klanten.”

De tijd dat mensen naar de andere kant van de wereld vlogen voor een strandvakantie, lijkt voorbij. “Nu zijn mensen vooral op zoek naar unieke ervaringen. Daar spelen we op in, door ons te onderscheiden met onze entertainmentprogramma’s. Wil je Robbie Williams zien op Oudejaarsavond? Dan moet je bij ons zijn.”

“In de jaren ’90 was Dubai eerder een zakelijke bestemming, met slechts enkele hotels. Intussen heeft het zichzelf echt op de kaart gezet, zowel als toeristische bestemming en als plaats waar je kan wonen, werken en op pensioen gaan. Die trend blijft zich doorzetten en we ondervinden nog steeds de langdurig positieve gevolgen van de Wereldexpo die hier plaatsvond: er is een influx van werknemers en nieuwe bedrijven.” Ook Belgische bedrijven, zo blijkt: het Atlantis resort werd gebouwd door Besix en Pierre Marcolini heeft er enkele chocoladeateliers.

“In de hotelsector weet je nooit wat je volgende avontuur wordt. Hoewel het als een exotische bestemming klinkt, is dit het dichtste bij België waar ik tijdens mijn carrière ooit al heb gewoond. We profiteren van een klein uurverschil en de hub die de plaats is voor vliegmaatschappijen. Het ligt centraal voor Azië, Europa en het Midden-Oosten; een ideale uitvalsbasis.”

Beluister nu

soundcloud Spotify Apple podcasts

 

Auteur:
Anne Cruyt