Overslaan en naar de inhoud gaan
x
Lisa Vandenbossche

Met de laptop de wereld rond

In februari reisde ze een hele maand door Egypte, toen we haar interviewden was ze net terug van een weekje Londen en binnenkort vertrekt ze voor drie weken naar Georgië. Het is op een zonnige lentedag dat we met Lisa afspreken in een cafeetje in Gent. “Ik werk dit nog even af en then I’m all yours” klinkt het met haar laptop op haar schoot.

Lisa, 27 jaar, woont in Gent, is sinds een jaar location independent. Dat betekent dat ze niet locatiegebonden is om te kunnen werken, maar wel nog een vaste stek heeft. De volgende stap? Digital nomad worden. Rondreizen zonder vaste plek met alleen een laptop, gsm en camera.

Lise studeerde eerst Taal- en Letterkunde en daarna meertalige bedrijfscommunicatie met het oog op een meer praktische richting om verder te gaan in de communicatie en daarna in de sales. “Allemaal een bewuste keuze” klinkt het. “Ik wilde altijd al mijn eigen bedrijf opstarten, daarvoor moest ik wel weten hoe het er in dat wereldje aan toegaat”.

Geluk bij een ongeluk

Op een gegeven moment vielen in het bedrijf waar Lisa werkte heel wat ontslagen en Lisa was één van de werknemers die moest vertrekken. Een geluk bij een ongeluk, want de job was eigenlijk niets voor haar. Dit was voor Lisa dé opportuniteit om met haar grote droom aan de slag te gaan. Een jaar geleden startte Lisa haar eigen copywriterbedrijf.

Lisa de zelfstandige copywriter was geboren. Via haar blog en netwerkevents heeft Lisa haar eerste klanten binnengehaald. Ze (her)schrijft websites, maakt blogposts, doet aan storytelling, SEO, crisiscommunicatie en helpt met communicatiestrategieën. “Ik heb altijd gezegd dat ik wilde schrijven en zelfstandige wilde worden, dan kom je daar bijna automatisch op uit.” De plannen om digital nomad te worden liggen nu nog even stil. ”Mensen werken nog altijd liever met iemand die ze persoonlijk hebben ontmoet, kennen en vertrouwen.” Op dit moment is ze nog te hard nodig in België, ze moet nog te vaak persoonlijk naar klanten toe maar eens het grootste deel van haar klanten en contracten online gaat, kan dat wel. “Het zou jammer zijn om weg te gooien wat je hebt opgebouwd als je het perfect kan combineren.” Ze wil er echter ook geen vijf jaar meer mee wachten. “Het digital nomad gedeelte is sowieso een plan voor 2020” klinkt het vastberaden.

Het positieve en negatieve

Gevraagd naar de positieve kanten van location independent werken, antwoordt ze voluit “de vrijheid”. De vrijheid om te gaan en staan waar ze wil. In februari is ze een maand naar Egypte vertrokken om te ontsnappen aan de Belgische winter. “Meer dan mijn fototoestel en computer heb ik niet nodig om te kunnen werken.” Ze leert ook constant nieuwe mensen kennen en elke dag als zelfstandige copywriter is anders, wat het zo leuk en spannend houdt.

Ook al kan Lisa eender wanneer kiezen om te vertrekken en laat haar job het toe vanuit elke hoek van de wereld te werken (“zolang er maar wifi is”), is het zeker niet altijd gemakkelijk. “Ik heb in Egypte ondervonden dat mijn reisschema te strak was, ik kwam op plekken waar ik van alles wilde bezoeken maar omdat ik tussendoor moest werken, lukt dat niet. Bij een gewone reis is dat anders, dan heb je wel ruim de tijd.”

Het komt niet uit de lucht gevallen

Terwijl Lisa’s broer een huis en een hond heeft gekocht, plant Lisa alweer haar volgende trip. Twee compleet verschillende mensen die iets volledig anders in het leven willen, maar wel twee handen op één buik. “Onze ouders hebben ons altijd gestimuleerd naargelang de dingen die wij graag deden. We moeten ons nooit verantwoorden en ze hebben ons nooit een bepaalde mentaliteit opgelegd, ze geven ons wel advies ook al hebben we dat niet altijd nodig” vertelt ze lachend.

Binnenkort vertrekt ze enkele weken naar Georgië samen met een vriendin. De weken ervoor moet er extra hard gewerkt worden om de deadlines van die weken zo goed mogelijk te halen. “Het is een kwestie van goed te plannen, maar mijn vrienden begrijpen wel dat ik soms even mijn laptop neem om te werken of dat ik vroeger opsta zodat ik de rest van de dag mee kan.”

”We zijn allemaal anders, willen elk andere dingen en het is leuk dat we elkaar daarin kunnen steunen.” Ook al begrijpt niet iedereen het altijd en denken ze vaak dat ze een beetje gek is. In België wordt er heel hard de nadruk gelegd op het huisje-tuintje-kindje-carrière. Iets waar Lisa tegenin gaat met wat ze doet, iets wat je moet durven en wat je stap per stap doet.

Het komt ook niet uit de lucht gevallen wat ik nu doe. Ik heb altijd al gezegd dat ik een eigen bedrijf wil. Ik heb altijd al gezegd dat ik een lange reis wil maken. In plaats van een reis te maken neem ik nu gewoon mijn laptop mee en reis ik al werkend de wereld rond.”

Je kan Lisa’s verhalen volgen op clumsystraycat.com en op Instagram

Als beginnende copywriter legde Lisa heel wat connecties via de conferenties van Traverse, een netwerkevent dat mensen samenbrengt om van elkaar te leren. Mensen die willen investeren in hun vaardigheden, hun campagnemogelijkheden willen vergroten en connecties willen leggen zijn bij Traverse aan het juiste adres.

Jaarlijkse vindt de conferentie in telkens een ander land plaats. Dit jaar kwamen bloggers, youtubers, instagrammers, copywriters, fotografen en makers van digital content uit de hele wereld samen in Italië voor een reeks lezingen, workshops, masterclasses, panels, één op één en nog veel meer.

Meer info op traverse-events.com.

 
Auteur:
Julie De Becker