Overslaan en naar de inhoud gaan
x
moedertaalonderwijs

Met het bijhouden van de moedertaal koester je je roots

“Het is nooit een optie voor ons geweest om het niet te doen.” Jo Lambrecht spreekt over het bijhouden van de Nederlandse taal door haar kinderen terwijl ze in het buitenland wonen. “Onze kinderen hebben een rijk leven door contacten met verschillende culturen, maar het bijhouden van de Nederlandse taal is een van de manieren om onze Vlaamse roots te koesteren.” Het gezin Lambrecht woont in Polen voor het werk van vader Bruno. De kinderen hebben niet of maar kort in Vlaanderen gewoond, maar spreken nog steeds goed Nederlands. Ook schrijven en lezen in het Nederlands is belangrijk voor het gezin. Daarom maken ze gebruik van lessen op de Nederlandse school en van digitaal afstandsonderwijs via Edufax.

Instromen bij terugkeer

De eerste keer dat Bruno en Jo Lambrecht naar het buitenland vertrokken, hadden zij geen kinderen. Toen zij later weer terug naar Polen vertrokken, hadden ze ondertussen twee kinderen en volgde in Polen een derde kind. Sindsdien woonden ze in Krakau en in Warschau.
“We hebben altijd gedacht ooit terug te keren naar België. De gedachten hierover veranderden nogal eens: Als de oudste naar de lagere school zou gaan werd als de oudste naar de middelbare school zou gaan. Inmiddels is onze oudste 16 en wonen we nog in Polen.” Toch is terugkeer naar België en het instromen van de kinderen in het Vlaamse onderwijs een van de redenen dat de Nederlandse taal bijhouden onderdeel uitmaakt van het wekelijkse programma van de kinderen.​

Nederlands huiswerk op zelfgekozen moment

De afgelopen jaren volgden de kinderen op woensdagmiddag les op de Nederlandse school. Jongste zoon Tom is vorig schooljaar overgestapt naar het online lesprogramma van NTC-online, dat is ontwikkeld door Edufax. “Zijn voetbaltraining is tegelijk met de lessen op de Nederlandse school. We hebben daarom voor hem gezocht naar een andere manier om zijn moedertaal bij te houden. Hij kan nu zelf kiezen op welke momenten hij aan de opdrachten werkt en het werk kan meer over de week verspreid worden”, vertelt zijn moeder. “Het werken op de computer motiveert hem en hij maakt er nooit een probleem van dat hij de opdrachten in zijn vrije tijd moet maken.”

Taal is stuk van je identiteit

De Nederlandse familie Kwaaitaal woont in Bahrein na een eerder verblijf van een aantal jaren in Dubai. Moeder Susan woonde als kind een tijd in Afrika en realiseerde zich door de ervaringen van haar en haar broers dat het bijhouden van het Nederlands niet vanzelf gaat. “We praten thuis natuurlijk Nederlands en we lezen Nederlandse boeken, maar dat is in mijn ogen niet voldoende. Het is belangrijk dat de gesproken schooltaal en het schrijven ook aandacht krijgt. Ik zou het vervelend vinden als een van mijn kinderen bij terugkeer in Nederland significant achter zou lopen op taalgebied.” Susan vindt het belangrijk dat haar kinderen zich durven uitdrukken in hun moedertaal, zowel verbaal als schriftelijk. “Ook is het Nederlands een stuk van je identiteit en gun ik ze de mogelijkheid om later in Nederland te kunnen studeren.”
In Dubai kreeg dochter Pleun Nederlandse les op school, dit was geïntegreerd in het lesprogramma. In Bahrein was deze mogelijkheid er niet en heeft het gezin gekozen voor Edufax. “Het online lesprogramma is inmiddels een vast onderdeel in onze week. De filmpjes van de juf zijn favoriet en geven ook een inkijkje in het leven in Nederland. Als ouders vinden we het prettig te weten dat alle benodigde stof aangeboden wordt. We krijgen handvatten voor de begeleiding thuis en kunnen altijd contact met de docent opnemen als we hier behoefte aan hebben.”

NTC-online is het online lesprogramma voor het Nederlands van Edufax. Het interactieve lesmateriaal is speciaal ontwikkeld voor kinderen in het buitenland door een team van onderwijskundigen en vormgevers. Via NTC-online krijgen leerlingen les van gekwalificeerde docenten. Meer weten? Mail naar info@edufax.nl of bel naar +31 (0) 40 20 47 470