Overslaan en naar de inhoud gaan
x
Glen Garioch - Prince Charles

Modern-traditionele whisky in Schotland

Verhuizen naar Schotland was voor Pom geen vraagteken. Het was niet de befaamde whisky die haar lokte, maar haar Schotse partner die na een carrière in Nederland besloot terug te keren naar zijn roots. Het verlangen naar avontuur zat altijd al in Pom’s bloed. Ze werd geboren in Thailand en verhuisde op zesjarige leeftijd naar België. Toen ze op latere leeftijd terugkeerde naar Thailand voelde ze zich niet helemaal op haar plaats. Schotland daarentegen was meteen thuiskomen toen ze het weloverwogen risico nam om met haar partner de Noordzee over te steken. Na haar aankomst ontdekte ze al snel de geheimen van de Schotse whiskywereld als gids in de Glenfiddich Distillery.

Wegwijs in Whisky

PomAl voor ze haar partner leerde kennen, vond ze Schotland en zijn geschiedenis intrigerend. Ze had het geluk dat ze een talenknobbel had, waardoor ze al snel aan de slag kon als gids in de Glenfiddich Distillery, één van de vele distilleerderijen in Schotland. Met haar gevoel voor taal en interesse in de Schotse verhalen was deze job in de whiskyindustrie op haar lijf geschreven.

Haar eerste werkweek begon ze met de nodige opleiding om bezoekers te gidsen in de distilleerderij. Diezelfde week nog werd ze al voor de leeuwen gegooid. Haar eerste gidsbeurt deed ze namelijk al op haar vijfde werkdag in de distilleerderij. Niet enkel in het Engels, waar ze al heel vloeiend in is, maar ook in het Nederlands, Frans en hier en daar wat Duitse uitleg indien gewenst. Tot op de dag van vandaag leert ze nog dagelijks bij over whisky.

Aanpassen aan het sterke Schotse accent liep voor Pom van een leien dakje. Wat iets minder vlot verliep, was het aanpassen aan de lokale eetgewoontes. De fish and chips die de Schotten gretig naar binnen happen als lunch, vielen Pom wat tegen. Als ze iets van België naar Schotland kon meenemen, dan is het wel het gevarieerde aanbod aan eten en frietjes van de frituur. Ze was dan ook uitermate enthousiast toen ze hoorde over de Dutch and Belgium week in de Lidl. Al het lekkers uit België en Nederland, van vleeskroketten tot frikandellen, binnen handbereik.

Een pint is geen pint

Ook anders: na het werk met vrienden iets drinken op een terrasje is geen ding in Schotland. Wel zal je de Schotten, die een goede ‘pint’ kunnen drinken, vinden in één van de vele pubs. Pom raadt minder fervente bierdrinkers zoals haarzelf aan om te vragen naar een kleiner formaat, aangezien ‘a pint’ (568 ml) het standaardformaat is dat je hier krijgt voorgeschoteld.

Je kan je nu wel afvragen: “Waarom zijn er geen terrasjes als de Schotten zo veel en graag drinken?” Dat komt volgens Pom door het weer dat soms regenachtig is en mensen naar binnen jaagt. Dat wil zeker niet zeggen dat er geen zonnige dagen zijn. Een adagio dat Pom vaak moet herhalen wanneer ze haar Belgische vrienden uitnodigt naar de Schotse oorden. Maar wat hen zeker ook kan overtuigen, is de uitgestrekte natuur waar ze zo lovend over is: “Wanneer de zon plots tevoorschijn komt, is het zo prachtig. Als je de stad uitrijdt, word je verbijsterd door de mooie natuur. Het is super uitgestrekt, soms kan je heel ver rijden met kilometerslang uitgestrekte velden zonder een huis te zien.”

Glen Garioch

Ondertussen is Pom goed opgeklommen in de whiskybusiness en werkt ze als manager van het bezoekerscentrum in de Glen Garioch Distillery, wat je uitspreekt als ‘Glen Geery’. Het is eigenlijk door haar job dat Pom geïnteresseerd geworden is in whisky, daarvoor bestelde ze enkel de occasionele whisky-cola. Nu is ze gefascineerd door whisky en herkent ze hoe uniek iedere fles is, geen enkele is hetzelfde. Elke distilleerderij gebruikt dezelfde ingrediënten (water, gerst en gist), maar wat het verschil maakt: welke gist, welke gerst, hoelang je distilleert en nog veel meer. Zo maakt ook de ligging in Schotland een groot verschil in de smaak.

Glen Garioch

De Glen Garioch distilleerderij is gelegen in Oldmeldrum, nabij Aberdeen, en produceert non-chill filtered whisky. Dat laatste wijst op het feit dat tijdens het productieproces de whisky niet afgekoeld wordt voor het bottelen, waardoor er geen vetten en eiwitten samenklonteren en hierna weggefilterd moeten worden. Het hoge oliegehalte in de whisky gaat hand in hand met het hoge vetpercentage dat je terugvindt in de lokale Schotse kazen. Daarom besloten ze bij Glen Garioch om de toch wel opmerkelijke combinatie van whisky en kaas aan te bieden. “Weinig mensen weten dat whisky eigenlijk met heel wat lokale kazen kan worden gecombineerd.”

Net zoals je whisky ook op eender welke manier kan drinken. Met of zonder ijs, puur of in een cocktail, … Hun motto luidt: “There is no right or wrong in drinking whisky.” Zo maken ze komaf met het oude imago van een man die met een sigaar in de hand een whisky on the rocks drinkt. Glen Garioch wil whisky toegankelijker maken, want whisky is voor iedereen. Glen Garioch is één van de oudste distilleerderijen in Schotland, maar dat houdt hen niet tegen om mee te evolueren met de tijd. Door een investering van Beam Suntory, een Japans-Amerikaans bedrijf in gedistilleerde dranken, werd de distilleerderij gerestaureerd en gemoderniseerd om de traditionele productieprocessen van vloermouting en direct firing (rechtstreeks verhitten in plaats van stoom te gebruiken) te kunnen herintroduceren. Dat allemaal op een uiterst innovatieve manier, waardoor de CO2-voetafdruk van de distilleerderij met 15 procent verlaagd kon worden. Het renovatieproject met een duurzame focus lokte ook de aandacht van Prins Charles, die op 5 oktober 2021 in traditionele Schotse kilt een bezoek bracht aan Glen Garioch.

Auteur:
Valerie Verniers