Overslaan en naar de inhoud gaan
x
Theo Dirix

Ook gevaccineerd tegen rompslomp?

Na het a-fie-mie—nummer hebben expats en immigranten in Griekenland nu ook kennisgemaakt met het AMKA-nummer. Het eerste, een fiscaal nummer, omschreef ik eerder als de code tot de Griekse voordeur. Het tweede bevestigt een inschrijving bij de Griekse sociale zekerheid. Wie geen AMKA-nummer heeft, kan hier niet gevaccineerd worden. En het is een hele klus om er één aan te vragen. Zo wordt ten onrechte beweerd.

Een maand geleden schreef de Britse krant ‘The Guardian’ een scherp artikel over de vele buitenlan-ders die in Griekenland door de mazen van het net vallen en niet gevaccineerd worden bij gebrek aan een AMKA-nummer. De krant verwoordt de ongerustheid van vooral gepensioneerden en ouderen die hier tijdelijk of bijna permanent verblijven. Vorige week verscheen in de lokale ‘e-Kathimerini’ een soortgelijk verhaal. Beide artikels hebben mij verwonderd.

Toegegeven, het Griekse artikel besluit met de opmerking dat tijdens het maken van de reportage de geportretteerde een tijdelijk AMKA-nummer had gekregen en via de plaatselijke apotheker meteen een afspraak had kunnen maken.

Waarom de krant het dan nodig vond mij eerst een klaaglitanie aan te bieden, is mij een raadsel. Ook toen het Britse artikel verscheen, had ik mijn aanvraag al digitaal ingediend (hier: https://emvolio.gov.gr , met de hulp van mijn vriend: Google Translate ;-) Nauwelijks drie weken later zat een tijdelijk AMKA-nummer in mijn mailbox en dankzij mijn apotheker had ik ’s anderendaags al mijn eerste dosis al binnen. In feite is het verhaal nog genuanceerder: op vele plaatsen en zeker op sommige eilanden worden bui-tenlanders gevaccineerd zonder dat nummer, gewoon een kwestie van gezond verstand en gastvrijheid blijkbaar.

Tot spijt van wie het benijdt, draait de digitalisering van de Griekse overheid op volle toeren, net zoals hun vaccinatiecampagne.

 
Auteur:
Theo Dirix