Overslaan en naar de inhoud gaan
x
Emmie Declerck

Pintxos aan de baai

Een grotere Spanjeliefhebber dan Emmie is moeilijk te vinden. Als kind bracht ze haar zomers door in Valencia, als student ging ze er op Erasmusuitwisseling en na haar afstuderen in 2005 ging ze in Barcelona wonen en werken als freelance schrijfster en vertaalster. Na een tussenstop van enkele jaren in Madrid is ze nu neergestreken in San Sebastián. Ze bezocht intussen bijna elke uithoek van het land en was dus de geknipte persoon om een reisgidsreeks rond het land te coördineren.

Uniek project

“Ik profileer mezelf als Spanjespecialist en schrijf voor de Nederlandstalige markt. Dat gaat van gespecialiseerde magazines en reiswebsites tot mijn meest recente project. De laatste drie jaar coördineerde ik voor PassePartout een unieke reeks van 18 reisgidsen over Spanje. Het zijn geen doorsnee toeristische gidsen, want mensen zoeken tegenwoordig alle praktische informatie zoals prijzen en openingsuren gewoon op het internet. Nee, deze reisgidsen zijn meer koffietafelboeken met tal van prachtige foto’s, persoonlijke tips en plaatselijke anekdotes. Ik zie ze ook een beetje als ‘voorpretboeken’ voor mensen die een reis plannen, of een mooi souvenir achteraf.

Elke gids werd geschreven door een Nederlandstalige die de streek goed kent en er veelal ook woont. Ik heb via mijn eigen netwerk de schrijvers gezocht en begeleid en deed ook de eindredactie van alle gidsen. Zelf schreef ik de gids ‘Baskenland, Rioja & Navarra – Genieten in het groene Spanje’ omdat ik al jaren in San Sebastián woon. Voor dezelfde uitgeverij heb ik nu ook een column, ‘Groeten uit San Sebastian’, in hun Spanje-blad, Por Favor magazine. Ook time to momo (de vroegere 100% reisgidsen) vond me vorig jaar: ik werkte tegelijk mee aan hun gids ‘Bilbao + San Sebastián & de Baskische kust’ en schrijf elke maand een stuk op de momo-blog.” Twee boeklanceringen kort na elkaar dus!

San Sebastián

Het is duidelijk hoeveel Emmie van San Sebastián houdt. De stad was in 2016 Culturele Hoofdstad van Europa, is bekend van de pintxos (Baskische tapas) en heeft de meeste Michelinsterren per capita in de wereld. “San Sebastián is de laatste jaren veel bekender geworden maar toch is alles nog vrij puur. Tien jaar geleden had geen Belg ervan gehoord en moest ik uitleggen dat het op een halfuurtje van Biarritz lag, dat is nu wel anders. Ik hoor plots wel veel meer Nederlands en het aantal artikels dat ik erover schreef schoot de laatste jaren de hoogte in. Ook de Camino de Santiago wordt steeds populairder.”

Een deel van Game of Thrones is gefilmd in Baskenland en Woody Allen, koning van de citymarketing, draaide vorig jaar in San Sebastián een film die momenteel in postproductie is. “Logisch, wij hebben de mooiste strandbaai van heel Europa (lacht). Het is een vloek en een zegen. Ik vind het fijn dat er meer invloed van buitenaf is en meer mensen de stad ontdekken. Maar het oude centrum is ook veranderd door die stroom toeristen: de bars zijn drukker, de locals trekken nu meer naar andere wijken. De kapel op de rots waar Game of Thrones werd opgenomen was vroeger een verborgen parel voor huwelijksaanzoeken, nu moet je een ticket kopen en aanschuiven op de trappen om het te bezoeken.”

Pintxos – culinaire kroegentocht

De liefde van de Belg gaat door de maag: combineer dat met een liefde voor San Sebastián en je begrijpt meteen waarom Emmie als gids toeristen meeneemt op pintxostours voor Basque Taste. “De oorspronkelijke, traditionele pintxos komen uit San Sebastián: een lekkernij op een stukje brood, samengehouden met een soort tandenstoker, pintxo genaamd. Het is anders dan tapas, die typisch zijn in de rest van Spanje: iets verfijnder en lokaler. Elke bar heeft zijn eigen specialiteit. Bij de ene is het een garnalenbrochette, de andere biedt je het lekkerste stukje vlees. Om bezoekers alle soorten pintxos te laten kennen en hen de sfeer in de lokale bars te laten proeven, doe ik een soort ‘culinaire kroegentocht’ met die mensen. De laatste jaren kan ik dat vrijwel uitsluitend in het Nederlands doen doordat de streek bekender wordt bij landgenoten.

De warme pintxoscreaties zijn als het ware mini-gastronomische gerechtjes, kleurrijk en verrassend van smaak. Dat alles gepresenteerd door vrolijke barmannen in een omgeving vlak aan zee - beter wordt het niet…”

Soy flamenca

Is ze ondertussen Spaanse in België of nog steeds Belg in Spanje? “Ik zeg soms: soy flamenca (“Ik ben Vlaams”). Maar dat is relatief: ik merk dat ik me vaker Spaans gedraag en minder dingen van België mis dan vroeger. In Spanje heb je bijvoorbeeld speciale vensterbanken om je glas op te zetten, want daar is het leven meer naar buiten gericht. In België werd ik al eens teruggeroepen door de cafébaas want met je glas mag je niet op straat. Tijdens een bezoek aan mijn geboortestreek West-Vlaanderen mis ik het Spaanse buitenshuis ontbijten met koffie en toast, maar geniet ik dubbel van lange vlakke fietstochten met als tussenstop een pannenkoek. België is leuk om te bezoeken, maar om te wonen zie ik me nog heel lang in Spanje blijven.”

PassePartout-reeks: Baskenland, Rioja en Navarra – Genieten in het Groene Spanje

Uitgegeven door PassePartout Reizen, uitgeverij Edicola

 

Baskenland, Rioja en Navarra – Genieten in het Groene Spanje

Time to momo: Bilbao + San Sebastián en de Baskische kust

Uitgegeven door Mo’Media

 

Time to momo: Bilbao + San Sebastián en de Baskische kust

 

Auteur:
Anne Cruyt