Overslaan en naar de inhoud gaan
x
Odd Sinding, Ambassadeur van Denemarken in België

Reizen is leven

De Deense sprookjesverteller Hans Christian Andersen schreef eens dat reizen leven is. Daar ben ik het mee eens. Wat een plezier om de Deense Ambassadeur in België te zijn!

Een jaar geleden ben ik hier aangekomen. Nu het leven weer op gang komt, ben ik blij om met de ogen van een Deen Vlaanderen te beleven. De karakters van Denemarken en Vlaanderen passen bij elkaar. In de brede waaier van politieke en commerciële samenwerking tot onze liefde voor sport en cultuur, hebben Vlaanderen en Denemarken vele waarden en interesses gemeen.

Ik voel dat Vlamingen gevoel voor humor hebben, open en direct zijn. Op een niet-sentimentele manier komt dat naar boven als ze over hun eigen land en gewoontes grappen maken. Wel meer landen zouden van die humor en praktische instelling iets kunnen leren. Belgen zijn befaamd om hun compromissen en het bedenken van creatieve oplossingen. Bij de vele globale uitdagingen die nood hebben aan innovatie en samenwerking komt dat zeker van pas, denk ik. Om overeenkomsten tussen onze culturen te vinden, moeten we niet ver zoeken. We hebben dezelfde cultuur van werken, met relatief vlakke structuren van organisatie en procedures die gemakkelijk te begrijpen zijn. Heldere communicatie en gelijkheid staan in beide landen hoog aangeschreven.

Wat ons zeker verenigt, is sport. Onlangs bezocht ik in Leuven het wereldkampioenschap wielrennen. Die viering van de honderdste verjaardag, waarvan de eerste editie in Kopenhagen in 1921 plaatshad, trekt een mooie lijn tussen onze twee fietsende landen. Een andere passie die we delen is voetbal, zoals afgelopen zomer bleek tijdens het Europees kampioenschap voetbal … maar volgende keer is het aan Denemarken om te winnen.

Mijn vrije tijd breng ik graag in de buitenlucht door. Vlaamse landschappen bezoek ik te voet of met de fiets. Denen hebben iets met hun fiets. Fietsen is een wezenlijk deel van de Deense identiteit. Op bezoek in Kopenhagen kun je gemakkelijk een fiets huren en zo de stad ontdekken, alleen opletten voor druk ochtendverkeer: er rijden meer fietsen dan auto’s in de stad. Meer dan 60% van de pendelaars gebruiken hun fiets dagelijks.

Wat we ook delen, is onze passie voor eten (en bier, moet ik toegeven) zoals we die evenzeer missen wanneer we weg zijn. Denemarken en Kopenhagen hebben op culinair vlak wel wat te bieden, van kebabtenten in het centrum van Kopenhagen tot “de Nieuwe Noordse Keuken” overal in het land. Ik kijk alvast uit om in Vlaanderen van het brede culturele en culinaire aanbod te proeven. Buiten een culturele hub, zijn jullie ook een Europees centrum van wetenschappelijke ontwikkeling. Dit is één van de meest vernieuwende regio’s van Europa inzake Onderzoek en Ontwikkeling en ik denk dat we elkaar daarbij kunnen inspireren en ideeën (best practices) uitwisselen. De opening van een Vlaamse Vertegenwoordiging in Denemarken vorige maand en het bezoek van Z.M. de Koning later deze maand zullen hier zeker toe bijdragen.

In het begin van dit jaar hebben België en Denemarken een akkoord over energie-eilanden in de Noordzee getekend. Dat was een eerste stap om ons te verenigen met een kabel naar Vlaanderen, op weg naar het gebruik van vernieuwbare energiebronnen. We zouden meer van die “kabels” moeten leggen om onze relaties te versterken. In ieder geval zal ik mijn “nieuwe” land bij meer Denen promoten zoals ik u aanmoedig om naar het noorden te trekken op zoek naar gelijkenissen en levensvreugde in Denemarken. Reizen is leven!

Auteur:
Odd Sinding, Ambassadeur van Denemarken in België