Overslaan en naar de inhoud gaan
x
Guillaume De Waele

Salesstage in Barcelona

De drang om andere oorden op te zoeken, zou het iets genetisch zijn? Bij Guillaume De Waele zou dat wel eens goed kunnen, als student International Business Management en zoon van een sportfotograaf die de hele wereld afreist. Momenteel brengt hij al zijn tweede semester in het buitenland door. Van een Erasmusavontuur met groene weides en bergen in Wiener Neustadt, Oostenrijk tot een stage in het drukke stadsleven in Barcelona.

De aanpassing van theorie naar praktijk

Helemaal onbekend was de hoofdstad van Catalonië niet voor hem, want als toerist heeft hij de stad al meerdere keren goed kunnen verkennen. Zo’n grote aanpassing van student in Oostenrijk tot wonen en werken in Spanje was het niet echt voor hem: “In principe is dat wel wat aanpassen, want in Oostenrijk had ik natuurlijk wel dat studentenleven, ik sliep in een gebouw met andere studenten en maakte er vrienden voor het leven. Nu woon ik alleenop een appartement en moet ik werken, maar erg vind ik dit niet. Ik denk dat het voornamelijk komt door de goede werksfeer op mijn stageplaats.” vertelt Guillaume. “Iets wat mij wel opvalt is dat hier geen grote supermarkten zijn om heen te rijden, maar vooral kleine buurtwinkels of mercados.”

Factorial is een jong softwarebedrijf, waar Guillaume als Lead miner moet proberen om nieuwe klanten te vinden voor hun software die HR automatiseert. “Ik zit hier in een super jonge werkomgeving, het team bestaat uit andere stagiaires en studenten met leeftijden tussen 20 en 25 jaar. Na het werk gaan velen nog iets drinken op café, dus de sfeer zit wel goed. Alhoewel een echte intieme band en vriendschappen zoals in Oostenrijk wel ontbreekt.”

“Een job in sales is ook zeer flexibel. We krijgen cijfers vooropgesteld, eens je je doel hebt behaald hoef je geen extra uren meer op je bureau te slijten. Dan kan je toch nog beetje van het studentenleven proeven.” vertelt hij al grinnikend.

Eén van de mooie dingen aan een internationaal avontuur is het leren van nieuwe talen, maar polsend naar zijn vordering van het Spaans, moest hij even lachen: “Echt tevreden zou mijn voormalige leerkracht Spaans niet zijn. Hier praten ze natuurlijk Catalaans, wat erg verschilt van het gewone Spaans. Als ik een taal moest kiezen waar ik in gevorderd ben, zou ik eerder Frans zeggen, omdat ik verantwoordelijk ben voor de Franse markt.”

Blijft het bij één semester?

Als alles goed verloopt, mag Guillaume aankomende zomer zijn diploma in ontvangst nemen. Ook al klinkt een kersvers afgestudeerde student, een jonge startup met internationale ambities en verschillende doorgroeimogelijkheden als een match made in heaven, toch klinkt Guillaume niet overtuigd bij de vraag of dit verblijf wel langer zou kunnen duren dan één semester. “Oei, dat weet ik zo nog niet… Ik droom ervan om nog een extra studie te doen in Vancouver. Ook al geloof ik wel in het bedrijf en zijn er ook veel mogelijkheden met nieuwe kantoren in Mexico, Brazilië en de Verenigde staten, toch zou ik liever nog een nieuwe ervaring opdoen. De werksfeer maakt het een zeer aangename stageplaats, maar harde sales ligt mij niet genoeg om te blijven als vaste werknemer.”

“Barcelona zelf is wel echt een leuke stad, met strand, bergen en natuur. Er zijn wel wat toeristen, maar tijdens de week valt het nog bijzonder goed mee. Ik hoor echter wel van andere Spanjaarden dat ze Madrid verkiezen. Volgens mijn manager, Maria, die ook lang in Madrid gewerkt en gewoond heeft, zijn de stad en de inwoners daar gewoon in het algemeen “meer Spaans”, dus daar ben ik ook wel benieuwd naar.”

Hij heeft er al een interessante eerste maand opzitten, en het avontuur eindigt nog lang niet. Waar de toekomst hem brengt, weet hij ook nog niet.Of het avontuur nu eindigt in Barcelona, Canada of terug in België, de smaak voor reizen en het buitenland heeft hij alvast te pakken.

Auteur:
Ingmar Vanhooren, stagiair bij Vlamingen in de Wereld