Overslaan en naar de inhoud gaan
x
Vaccinaties

UPDATE: Vaccinaties Covid-19

We krijgen verschillende vragen binnen rond de vaccinatie van Belgen in het buitenland en willen hier graag een duidelijk antwoord op geven.

Op dit moment is de Belgische vaccinatiestrategie als volgt:

  • Iedereen die gedomicilieerd is in België, komt in aanmerking voor een gratis vaccin. Deze strategie werd ontwikkeld vanuit het oogpunt van groepsimmuniteit; minimaal 70% van de mensen die in België verblijven, moet gevaccineerd worden om dit te bereiken. Er wordt geen onderscheid gemaakt in nationaliteit, iedereen met een domicilie in België wordt gelijk behandeld. Wanneer het jouw beurt is, krijg je een uitnodiging van de overheid om het vaccin te laten zetten in het aangeduide vaccinatiecentrum van je woonplaats.
  • Belgen die in het buitenland verblijven, maar een domicilieadres hebben in België (bijvoorbeeld gedetacheerden), zullen naar hun domicilie moeten terugkeren wanneer het hun beurt is voor de vaccinatie.
  • Wie geen officiële woonplaats heeft in België, dient zich te wenden tot de overheidsdienst van het buitenlands domicilieadres en aan te sluiten bij dat vaccinatieplan.
  • Wie aangesloten is bij de Overzeese Sociale Zekerheid, neemt contact op via overseas@rsz.fgov.be in verband met een eventuele terugbetaling van een vaccin dat in het buitenland wordt gezet.

Ter herinnering: alle info rond Covid-19 en de vaccinaties vind je op https://www.info-coronavirus.be/nl/.

Auteur:
Anne Cruyt