Overslaan en naar de inhoud gaan
x
Vastgoed kopen in het buitenland

Vastgoed kopen in het buitenland: kadasters

Vlamingen kopen graag een vakantiewoning in het buitenland. Spanje, Frankrijk en Italië blijven klassiekers, maar er zijn veel andere landen waar vastgoed wordt aangekocht, zoals Portugal, Griekenland of Hongarije. Ook voor Marokko en Turkije zijn liefhebbers, maar in deze rubriek Europees Recht gaan we ons verdiepen in de Europese Unielanden. Er is namelijk een ontwikkeling aan de gang bij de kadasters van die landen, die buitenlandse kopers ten goede kan komen.

Makelaar, notaris, advocaat en ... kadaster

Laten we even de spelers bekijken die meestal ten tonele komen bij een aankoop in het buitenland. Hierbij wil ik vermelden dat ik niet alle juridische stelsels ken van al die verschillende vakantielanden in de Europese Unie, mijn kennisgebied is Spaans recht met een internationale en Europese invalshoek.

Vaak vinden Vlamingen hun vakantiehuis “in den vreemde” via een makelaar, ter plaatse of zelfs vanuit België: de eerste contactpersoon. De tweede speler is over het algemeen de notaris, voor ondertekening van de aankoopakte. Als buitenlander is het in principe raadzaam u te laten bijstaan door een advocaat, die uw belangen ter harte neemt: de derde speler. En dan is er nog een vierde speler, die wel eens vergeten wordt, want de koper heeft geen rechtstreeks contact met deze belangrijke instelling: het kadaster. Onderzoek en formaliteiten bij het kadaster worden meestal door de andere spelers verricht, vooral notaris en advocaat, volgens de regelgeving en praktijk van het vakantieland.

Waarom is het kadaster belangrijk?

Ja, waarom vermelden we die vierde speler eigenlijk? In maar liefst 26 Europese landen is het kadaster zo belangrijk, dat een overkoepelende internationale organisatie is opgestart om de coördinatie en gebruiksvriendelijkheid van al deze nationale kadasters te verbeteren. Gebruiksvriendelijkheid voor buitenlandse kopers, daar gaat het om. Want in al die landen is het kadaster een belangrijke pijler van de rechtsveiligheid, een instrument om veiliger aan te kopen, om de kans op juridische moeilijkheden bij aankoop of achteraf zoveel mogelijk in te perken.

ELRA: Europese organisatie van registratiefunctionarissen van onroerend goed

Een hele mond vol, de naam van deze organisatie. Het klinkt allemaal wat bureaucratisch en ingewikkeld, maar de doelstellingen zijn praktisch. Het is de bedoeling dat de koper toegang krijgt tot de informatie van het buitenlandse kadaster, op een verstaanbare manier. Natuurlijk zijn niet alle kopers vertrouwd met het soort woordgebruik en gegevens die in het kadaster staan vermeld, ook niet in eigen land. Maar dan kunnen Vlaamse kopers wel beroep doen op een advocaat of notaris in Vlaanderen, voor uitleg over de inhoud van een kadastraal uittreksel. Nu is dat niet vanzelfsprekend, zelfs al wordt de tekst vertaald: de rechtssystemen zijn te uiteenlopend. Daarom heeft ELRA verschillende projecten opgestart. IMOLA I heeft het Europees kadasterdocument ontwikkeld. Zijn opvolger, IMOLA II, werkt aan het kennisorganisatiesysteem, waarbij veel belang wordt gehecht aan een gemeenschappelijke terminologie of woordenschat. CROBECO was een pilootproject voor grensoverschrijdende elektronische eigendomsoverdrachten. Er is ook een “European Land Registry Network”, een netwerk waarbij de kadasters van de verschillende landen informatie uitwisselen en elkaar helpen bij grensoverschrijdende procedures. Allemaal initiatieven waardoor internationale aankoop van vastgoed in de toekomst eenvoudiger en veiliger kan worden.

Bronnen: 

 

Kristien Lesage

Kristien Lesage, Abogada (Advocate in Spanje), Postgraduaat Europese studies en VIW-vertegenwoordiger

www.lesagespanje.com

Aan bovenstaande tekst kunnen geen rechten ontleend worden. De tekst is louter informatief en niet bedoeld als advies. Concrete situaties moeten worden voorgelegd aan een specialist. Wij zijn niet aansprakelijk voor schade die uit mogelijke verkeerde interpretatie van deze tekst, uit onjuistheden of onvolledigheid zou kunnen voortvloeien.

Auteur:
Kristien Lesage