Overslaan en naar de inhoud gaan
x
Filip Declercq

Verzekeraar tussen studenten

Geen wonder dat Filip Declercq, ceo van verzekeraar Expat & Co, Léopold Café in hartje Brussel uitkoos voor het interview. Pal in de meest internationale wijk van de hoofdstad. We lopen naar de ingang van het statige huis langs een gevel in volle renovatie. Filip onder de ladder door, ikzelf maak een boog. Je merkt meteen wie er goed verzekerd is. Binnen wordt Filip als door een magneet aangetrokken door de cosy zeteltjes naast een reusachtige wereldkaart, die de hele muur beslaat.

Waarom precies dit café, Filip? Kom je hier vaak?

Nee, ik ben niet zo'n cafébezoeker, maar ik heb deze plek ontdekt via mijn zoon, die hier tijdens zijn studies vaak kwam. Zoals je kan zien, trekt het café heel veel studenten aan, die hier alleen of in groep komen studeren. Vaak buitenlandse studenten ook.

En dat jonge publiek ken je goed, niet?

Zeer goed, omdat we met de verzekeringsproducten van Expat & Co temidden de millennials en Gen Z's staan. Studenten op uitwisseling, au pairs, jongeren op wereldreis ... wij zorgen ervoor dat zij - en hun vaak nog veel bezorgdere ouders - op beide oren kunnen slapen.

Zeggen niet alle verzekeringsmaatschappijen dat, bij wijze van verkoopspraatje?

Haha, klopt. Sorry voor het cliché. Maar achter dat riedeltje zit bij Expat & Co een heel speciaal verhaal.

Ok, benieuwd!

Onze Studentenverzekeringen werden speciaal ontworpen voor studenten, stagiairs, professoren en medewerkers van onderwijsinstellingen. Zij zijn niet alleen 'EACEA compliant', waarmee ze voldoen aan de uiterst strenge richtlijnen van het EACEA Erasmus-programma, maar zijn tegelijk de flexibelste van de markt!

Uniefs zien ons graag komen! We hebben voor hen zelfs een tool ontwikkeld waarmee studenten hun verzekering kunnen afsluiten.

Wat bedoel je precies met 'flexibel'?

Bepaalde landen - zoals Oostenrijk, Zwitserland, Duitsland en Amerika - stellen extra of bijzondere eisen aan verzekeringen. Aan de polis moeten dan speciale clausules worden toegevoegd, bijvoorbeeld om de verzekering aan te passen aan de lokale ziekteverzekering. Daar komt bij dat overheidswetten en -regels regelmatig evolueren. Onze Studieverzekering maakt het mogelijk deze veranderingen vlotjes te integreren. Wat ze uniek maakt in de markt.

En populair bij universiteiten, als ik goed begrepen heb?

Ja, uniefs zien ons graag komen. Sommige instellingen sluiten een collectief contract af voor hun studenten, anderen laten het over aan de studenten zelf, die hun Expat & Co-verzekering dan moeiteloos online kunnen afsluiten via een tool die wij voor de universiteiten hebben ontwikkeld, en die op hun site staat. De uniefs onderhandelen de voorwaarden van de verzekering, de studenten sluiten ze af en doen de betaling.

Plots worden we afgeleid door een groepje studenten dat zich aan de grote tafel naast ons komt nestelen. Ze halen hun boeken en laptops boven, duiken in hun leerstof en nippen sporadisch aan hun chai latte of kombucha.

Vreemd toch hoe jongeren elkaar nodig hebben om te kunnen studeren, niet?

Ja, en ik heb de stellige indruk dat die nood aan sociaal contact sinds COVID-19 nog sterker geworden is. Veel jongeren kampen vandaag met gevoelens van isolement, eenzaamheid, niet begrepen worden ... En als je dan ook nog eens op Erasmus of als au pair naar het buitenland gaat en voor de allereerste keer op eigen benen moet staan zonder het vangnet van vrienden en familie om je heen, dan raak je als jongere psychologisch soms een beetje het noorden kwijt.

Als jonge expat, die voor de eerste keer op eigen benen staat zonder het vangnet van vrienden en familie om zich heen, word je psychologisch op de proef gesteld. Als verzekeraar kan je iets betekenen voor hun mentaal welzijn.

Kan je daar als aanbieder van verzekeringen een rol in spelen?

Toch wel, ja. Mentaal welzijn is in de expatwereld terecht een belangrijk aandachtspunt geworden. Ook als verzekeraar kunnen wij iets betekenen. Zo stelt Expat & Co een gratis app ter beschikking. Daarmee kunnen onze studenten ons 24 op 24 contacteren voor gratis, vertrouwelijke en persoonlijke ondersteuning op het vlak van mentale gezondheid en welzijn. In hun eigen taal bovendien, want de dienstverlening is beschikbaar in meer dan 150 talen.

Meer info over de Studieverzekeringen van Expat & Co op www.expatinsurance.eu

Auteur:
Koen Van der Schaeghe