Overslaan en naar de inhoud gaan
x
stembus

Voor het eerst naar de stembus in EU-buitenland

Wanneer ik dit schrijf zitten we hier in Spanje volop in verkiezingssfeer: parlementsverkiezingen in juli, kort na de gemeenteraadsverkiezingen eind mei. Ook in mei heeft de Europese Unie de datum bekendgemaakt voor de volgende Europese Parlementsverkiezingen: juni 2024. Voor alle Belgen die dan voor het eerst naar de stembus trekken in het buitenland, en in het bijzonder in EU-buitenland, hieronder enkele vuistregels. Woon je in België, ben je Belg en zestien of zeventien op 9 juni 2024, dan is de voorlaatste paragraaf van dit artikel voor jou.

INSCHRIJVING VOORAF

Belgen in het buitenland worden nu al opgeroepen zich in te schrijven voor de verkiezingen die op 9 juni 2024 worden gehouden. Die inschrijving is namelijk niet meteen geldig, vandaar de raad dit ruim vooraf te regelen. Op 9 juni 2024 zullen zowel federale als Europese verkiezingen plaatsvinden. Belgen woonachtig in het buitenland hebben het recht om aan beide verkiezingen deel te nemen, mits de juiste inschrijving vooraf.

BELGEN IN EU-BUITENLAND

Belgen die in het buitenland wonen binnen de Europese Unie, kunnen kiezen op welke lijst ze stemmen voor de Europese parlementsverkiezingen: een lijst van hun woonland, of een Belgische lijst. Een Belg die in Spanje woont bijvoorbeeld, kan dus op een Spaanse lijst stemmen, of op een Belgische lijst. Om op een Belgische lijst te mogen stemmen, moet deze Belg wel uitdrukkelijk een aparte, extra aanvraag indienen bij zijn of haar consulaire beroepspost in Spanje. Dus ruim vooraf inschrijven voor de verkiezingen en daarbij nog een aparte expliciete aanvraag indienen om op een Belgische lijst te stemmen voor de Europese verkiezingen.

BELGEN BUITEN DE EUROPESE UNIE

Belgen die buiten de EU wonen, kunnen voor de Europese verkiezingen enkel en alleen op een Belgische lijst stemmen. In elk geval is hun inschrijving ruim vooraf ook noodzakelijk voor deelname zowel aan de Europese als de federale verkiezingen.

STEMMEN IN EU-BUITENLAND ALS BELG

Om als Belg te mogen stemmen in het land van de Europese Unie waar u verblijft, moet u wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. U moet officieel ingeschreven staan in uw woonland en in sommige landen is registratie als kiezer noodzakelijk. Ook deze registratie moet vaak ruim op voorhand geregeld worden.

GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN IN DE UNIE

Eind mei waren hier in Spanje gemeenteraadsverkiezingen. Daaraan mochten Belgen en andere niet-Spaanse inwoners met een nationaliteit van de Europese Unie ook deelnemen. Dit geldt voor alle landen van de Europese Unie: Belgen die officieel in een ander EU-land wonen, mogen stemmen bij de plaatselijke gemeenteraadsverkiezingen. Voorafgaande registratie kan noodzakelijk zijn (opnieuw vaak ruim vooraf) en men mag stemmen onder dezelfde voorwaarden als de mensen met de nationaliteit van dat land. Uitzonderlijk gelden speciale regels qua verblijfsduur.

ZESTIENJARIGE BELGEN STEMMEN EUROPEES

Kristien LesageBen je Belg en zestien of zeventien op 9 juni 2024? Dan mag je voor het eerst naar de Europese stembus! Voor de allereerste keer mogen zestien- en zeventienjarige Belgen stemmen voor de Europese Parlementsverkiezingen. Opnieuw is voorafgaande inschrijving nodig (jawel! ruim op tijd!) en dit is alleen mogelijk voor wie ingeschreven staat in het bevolkingsregister van een Belgische gemeente. België geeft daarmee gehoor aan de oproep van het Europees Parlement om zestien- en zeventienjarigen de kans te geven om Europees te stemmen.

Voor het eerst naar de stembus? Ik val nog eens in herhaling, want dit is de belangrijkste tip: woon je als Belg in het buitenland of wil je Europees stemmen als zestien- of zeventienjarige, schrijf dan ruim vooraf in! En zoals we hier in Spanje zeggen: verkiezingen zijn het feest van de democratie!

www.lesagespanje.com

Aan bovenstaande tekst kunnen geen rechten ontleend worden. De aanwijzingen hebben uitsluitend een algemene voorbeeldfunctie en kunnen niet rechtstreeks toegepast worden. Concrete situaties moeten worden voorgelegd aan een specialist. Wij zijn niet aansprakelijk voor schade die uit mogelijke verkeerde interpretatie van deze tekst, uit onjuistheden of onvolledigheid zou kunnen voortvloeien.

Auteur:
KRISTIEN LESAGE. ABOGADA (ADVOCATE IN SPANJE), POSTGRADUAAT EUROPESE STUDIES, VIW-VERTEGENWOORDIGSTER.