Overslaan en naar de inhoud gaan
x
Icha

De overstap van het Amerikaans naar het Vlaams onderwijs

Na een jarenlang verblijf in Mount Pleasant (Verenigde Staten) maken Nele De Smet en haar man Kris Baes zich op om samen met hun kinderen Victor (8) en Julie (11) terug naar Nieuwerkerken (Aalst) te keren. Nele was er aan de slag als manager bij chemiebedrijf Lanxess, terwijl Kris als shipping coördinator werkte bij UPakWeShip. Om de kinderen maximaal voor te bereiden op een vlotte instap in het Vlaamse onderwijs, werd gekozen om samen te werken met de nieuwe online school ‘Icha’.

Nele: “De online lessen Nederlands ervaren we als erg positief. Beide kinderen zijn enthousiast. Er wordt flexibel rekening gehouden met het uurverschil en de communicatie verloopt vlot. Victor, die nooit leerde lezen of schrijven in het Nederlands, zet grote stappen vooruit samen met juf Céline. Julie liep wel nog school in Vlaanderen en hoopt dat de in het verleden opgedane kennis snel terugkeert. Meester Bart zet regelmatig oefeningen online op het leerplatform zodat er ook tussendoor kan worden geoefend. Het voordeel is dat er binnen het interessegebied van het kind wordt gewerkt, wat niet altijd mogelijk is in een klassiek onderwijssysteem. Toen Julie tijdens de les vertelde dat haar lievelingsdier een dolfijn is, kreeg ze de volgende les al een tekst over dolfijnen voorgeschoteld Zij volgt ook lessen Frans bij Icha.”

Zowel Victor als Julie voelen zich het sterkst in wiskunde en wetenschappen. Op school hebben ze een eigen ontwikkeld ecosysteem met veel bomen, planten en vogels. Julie: “Dat is echt supertof! We knutselden al onze eigen vogelvoederplank. Soms is het wel verwarrend tussen het metric en het customary system hier. Ik heb toch liever het metric system.”

“In de Verenigde Staten wordt zelfsturend gewerkt, waardoor de kinderen meer zelfstandigheid aan de dag leggen.”

Op de vraag wat ze het meest zullen missen, prijken de vrienden steevast bovenaan. Julie: “Een vriendin wilde me zelfs adopteren zodat ik kan blijven.” Maar ook de zon, het meer en de boot ontbreken niet op de lijst. Al kijken ze er ook naar uit om terug bij oma en opa te zijn. Kris: “De opfrissing Nederlands was zeker nodig, want de kinderen drukken zich ondertussen beter uit in het Engels dan in het Nederlands. Wij vinden het belangrijk dat de kinderen de band met hun familie en de moedertaal niet verliezen, daarom ook dat we samenwerken met de online school Icha. Wij krijgen nog regelmatig de vraag waar we vandaan komen, de kinderen al helemaal niet meer. Meertaligheid zien wij als een troef, veel mensen vinden het hier onvoorstelbaar dat wij vier of vijf talen spreken.“

Voor de kinderen wordt het aanpassen op de nieuwe Vlaamse school. In de Verenigde Staten wordt zelfsturend gewerkt, waardoor de kinderen meer zelfstandigheid aan de dag leggen. Zo krijgen ze telkens een weekprogramma dat moet worden afgewerkt. Kris: “Ik vraag me soms af hoe veel ouders dat hier doen. Ik werk van thuis uit en kan de kinderen helpen met het huiswerk en verduidelijken wat ze niet begrijpen. De instructie van de leerkracht is minimaal, de kinderen moeten zelf veel op de computer opzoeken.”

Terwijl de verhuisdozen worden gevuld, schrijven de kinderen zich in op de zomer leersessies ‘Geschiedenis met Minecraft. Kris: “Geschiedenis wordt in de Verenigde Staten genuanceerder gebracht. Er is meer aandacht voor bijvoorbeeld de Inca- en Mayacultuur waardoor de bekende ontdekkingsreizigers minder als dé grote helden worden gezien. Deze culturen worden ook op gelijke hoogte geplaatst met de Romeinse of de Griekse cultuur.”

Meer info: icha.be

Auteur:
Philip Vertriest