Overslaan en naar de inhoud gaan
x
Hellas

Hellas

Gooi alle cliché’s op een hoopje en je ziet al gauw een blauwe zee en witte wolken. Of zijn dat zeilen daar in de verte? Wat dan met die bergen, rivieren en kloven op het vasteland?

Naar verluidt had de Schepper dit stukje voor zichzelf gereserveerd maar het alsnog aan de Griek gegeven omdat hij de verdeling der landen bijna had gemist. Krijg de slappe lach bij het bekijken van andere gemeenplaatsen in die Amerikaanse komedie over een groots Grieks huwelijksfeest. Wat dan met de literatuur van hun Nobelprijswinnaars Seferis en Elytis, of Cavafy of Kazantzakis?

Op minstens vier manieren benoemen ze “liefde” : “agape”, “eros”, “philia” of “storge”, maar hoe zouden ze het veel strengere “philotimo” precies vertalen: “liefde voor eer”?

Platitudes zijn er om (af) te leren en hier zijn er nog een paar: zou het antieke Griekenland zo trots zijn op het huidige als omgekeerd. En het is, hélas, niet Griekenland maar Hellas, waar patriottisme Je-m’en-foutisme niet uitsluit, net zomin als geloof bijgeloof. Dit is een land van contrasten, maar ken jij een ander? Daarom: in dit land waar een vreemdeling of gast dezelfde “xenos” blijft, zal niet alleen een glas wijn wonderen doen.

Auteur:
Theo Dirix