Overslaan en naar de inhoud gaan
x
Laura De Backer

Stage als stevige bagage: Het groeitraject van Laura De Backer

Met gerenommeerde stages is het niet anders dan met jobs. Veel gegadigden, weinig plaatsen. En de juiste ervaring is een pluspunt. De ervaring van Laura De Backer toont dat de aanhouder wint. Ze leek al langer uit het juiste hout gesneden, maar haar groeiende studiebagage opende de juiste deuren. Ze loopt nog enkele weken stage bij het UN Department of Peace Operations in New York. Wat volgt is hopelijk de wijde wereld.

Een stage bij een internationale of Europese instelling of organisatie staat mooi op een cv en is niet zelden een opstapje naar een grenzeloze carrière. Er geraken moet je op eigen houtje. Maar afhaken omdat verblijfskosten erin hakken, hoeft gelukkig niet, want de Vlaamse overheid snelt ter hulp. Om de oplopende financiële last van zo’n onbezoldigde stage te milderen, is er het stagefinancieringsprogramma Flanders Trainee Programme. Laura De Backer geeft ook ootmoedig toe dat ze zonder deze steun haar verblijf en stage in New York niet zou hebben kunnen bekostigen.

Nietsdoen was geen optie

Laura’s prestigieuze stage in New York is niet haar eerste wapenfeit. De afgestudeerde journaliste heeft al een gevarieerd parcours achter de rug. Tijdens haar bachelor journalistiek deed ze een eerste ervaring op bij de Gazet Van Antwerpen. “Minstens zo belangrijk was een interview tijdens mijn studies met een vrouw die in Jemen voor het Duitse Rode Kruis werkte. Dat had een grote impact op mij. Sindsdien voelt het buitenland als een magneet.” Met de droom om buitenlands correspondent te worden, vatte ze vervolgens een master in Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan. “Het leek mij de ideale combinatie om mijn journalistieke basis te koppelen aan mijn groeiende interesse voor internationale politiek. Gaandeweg haalde het tweede echter de overhand, meer bepaald het internationaal humanitaire werk.”

“Dat ene interview is blijven hangen. Het was een vonk, die het vuur in mij aanwakkerde. Ik wilde iets betekenen, mensen helpen en een klein verschil maken. Stages zag ik als springplanken. Ik botste wel een paar keer tegen de muur, want er bleken vaak meer gegadigden dan beschikbare posities. Erg blij was ik toen ik voor het Britse Rode Kruis naar Glasgow kon. Het was een mooie ervaring, tot de covidpandemie roet in het eten gooide. Nietsdoen was geen optie, dus startte ik een master-na-masteropleiding Governance and Development aan het Instituut voor Ontwikkelingsbeleid, een onderdeel van de Universiteit Antwerpen. Vervolgens wierp ik mij opnieuw op stages, met deze post bij de Verenigde Naties als mooie uitkomst.”

Stagefinanciering

“Gemakkelijk is het dus zeker niet altijd, om die ene gewilde stage te vinden. Tijdens mijn eerste master heb ik maandenlang gekandideerd, bij de Europese Unie, de Verenigde Naties en het Internationaal Comité van het Rode Kruis. Men vond mijn profiel wel interessant, maar koos steevast voor iemand met meer ervaring. Dat argument speelde na mijn laatste master uiteraard minder. Ik zag de vacature verschijnen op Inspira (de rekruteringswebsite van de Verenigde Naties) en had niets te verliezen, ook al was ik niet bijzonder hoopvol. Maar uiteindelijk liep het vlot. Twee weken later deed ik al een interview. Vervolgens was er een aanbod en was ik klaar om te starten. Ook al heb je het juiste profiel, het blijft in zekere zin een roulette. Daar moet je je als student bewust van zijn. Er spelen diverse factoren die je niet in de hand hebt: je moet op het juiste moment kandideren, het moet de juiste stage zijn en jij moet er de juiste persoon voor zijn. Mijn laatste master was heel praktisch, wat wellicht wel een duwtje in de rug gegeven zal hebben.”

“Leven in New York is een droom en totaal anders dan er op citytrip gaan. Het is het echte leven. Je kijkt minder naar de wolkenkrabbers, maar wandelt met je was naar een wassalon. Minder glamour, maar even tof. Het is een ongelooflijke ervaring. Hier beweegt altijd wel iets. Het is natuurlijk ook een ontzettend dure stad. Ik ben het Flanders Trainee Programme dus ontzettend dankbaar. Eén van onze professoren wees erop tijdens mijn eerste master, als een unieke kans om fondsen te krijgen voor een buitenlandse stage. Ik contacteerde de dienst voor het kandideren. Zonder steun zou mijn kandidatuur geen zin gehad hebben. Want zelf kon ik mijn verblijf niet financieren. Dit duwtje in de rug was dus heel erg welkom. De beurs was een doorslaggevende factor. Het bedrag zelf hangt trouwens af van de levenskost op de locatie.”

Toekomstbril

“Mijn werkomgeving is bijzonder multicultureel en internationaal. Hier zijn ook gewoon zoveel stagiairs, uit alle hoeken van de wereld. Mijn taken zijn erg gevarieerd en ik word meer als een tijdelijke collega dan als een stagiair aanzien. Het is echt een totaalervaring, die ik niet had willen missen. Ik kan inhoudelijk werken en dat is uiteraard wat me aantrekt. Het is bovendien ook een boeiende periode om stage te lopen binnen dit departement van de VN. Al ben ik niet actief in het crisiscentrum, waar men 24/7 bezig is met de Oekraïnecrisis. Ik werk eerder beleidsmatig rond vredehandhaving.”

“Wat de toekomst betreft, denk ik dat het vooral moeilijk wordt om gewoon terug in België te wonen. Niet dat daar mijn plannen liggen. Na deze stage wil ik vooral het humanitaire veldwerk ervaren in lokale gemeenschappen. Ik ben niet op deze stage gesprongen om hier aan de slag te gaan, wel om te proeven van de organisatie en mijn netwerk uit te breiden. Liever start ik bij een kleinere ngo, om van daaruit te groeien. Misschien kom ik ooit wel terug bij de VN terecht. Maar vooraleer je beleidsmatig wil werken, moet je toch wel weten hoe het er ter plekke aan toegaat. Ik wil leren door te doen en zelf inzichten verschaffen. Zo heb ik mijn traject in mijn hoofd, maar misschien blijkt binnen zes maanden dat het wel helemaal anders loopt.”

Info: inspira.un.org is de rekruteringswebsite van de Verenigde Naties.

Flanders Trainee Programme

New York City

Met dit subsidieprogramma voorziet de Vlaamse Overheid een financieel duwtje in de rug om stage te lopen bij onder andere de Europese Commissie, de Raad van de EU, het Europees Parlement, het Europees Economisch en Sociaal Comité, het Comité van de Regio’s, het Europees Hof van Justitie en nog heel wat andere internationale instellingen!

Wie komt in aanmerking

Kandidaten die:

  • een stage hebben bemachtigd bij een internationale organisatie (de lijst met organisaties is te vinden via fdfa.be/nl/ftp)
  • jonger zijn dan 35 jaar op de startdatum van de stage
  • houder zijn van een diploma, behaald aan een instelling van secundair onderwijs of hoger onderwijs, gefinancierd of gesubsidieerd door de Vlaamse Gemeenschap (de lijst met opleidingen is te vinden via fdfa.be/nl/ftp)

Hoe lang duurt de stage?

De stage duurt minstens 2 en maximum 6 maanden, en vindt plaats bij een multilaterale organisatie. Krijg je tijdens jouw stageperiode een aanbod om deze te verlengen? Mooi zo! Maar hou er dan rekening mee dat de minimumduur van deze verlenging 2 maanden moet bedragen (en het maximum van 6 maanden niet mag overschrijden).

Meer info: fdfa.be/nl/ftp

Auteur:
Koen Van der Schaeghe